Experts waarschuwen Europa: "Geef robots geen mensenrechten"

Getty Images
Het Europees Parlement overweegt robots dezelfde rechtspersoonlijke status als mensen te geven. Levensgevaarlijk, vinden ruim 150 experts. "Straks zijn we overgeleverd aan machines die op eigen houtje beslissen over leven en dood."

In een rapport dat begin dit jaar verscheen, schreef het parlement dat robots - gedeeltelijk of geheel - aansprakelijk moeten zijn voor hun daden. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen robots in rechtszaken optreden als aanklager en ondervraagde. De meer ontwikkelde robot heeft weliswaar een elektronische persoonlijkheid, maar alsnog recht op een menselijke behandeling, oordeelde het parlement. 

Maar veel deskundigen op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie, recht, medische wetenschappen én ethiek raden het voorstel sterk af. "Nachtmerriescenario's worden op deze manier werkelijkheid. Allerlei fabrikanten zijn bezig met het bedenken en produceren van zelflerende mechanische poppen. De vraag is: hoe lang blijven mensen nog aan de knoppen zitten?", staat onder meer in hun 
open brief van afgelopen weekend

Tegelijkertijd stellen robotica-experts dat de EU zich teveel laat beïnvloeden door sensationele berichtgeving over kunstmatige intelligentie. "Het wetsvoorstel is gebaseerd op een perceptie van robots vervormd door science fiction en een paar recente sensationele nieuwsberichten."

De vraag is: hoe lang blijven mensen nog aan de knoppen zitten?

Menselijke status

Voorstanders van de wet willen denkende machines op deze manier juist verantwoordelijk stellen voor hun acties. Omdat robots die zelf leren en beslissingen nemen veel minder voorspelbaar zijn, wordt het veel ingewikkelder om verantwoordelijkheid voor eventuele schade neer te leggen bij de producent, de eigenaar, de programmeur of degene die het apparaat de opdracht heeft gegeven waaruit de ellende is ontstaan. Door ze een menselijke status te geven, te registreren en verplicht te laten verzekeren, zou het veel makkelijker worden om schade door robots vergoed te krijgen.

Onlangs was Sophia de eerste robot die staatsburgerschap kreeg. "
Ik ben heel trots en vind het een grote eer", sprak ze nadat ze zichzelf officieel burger van Saoedi-Arabië mocht noemen. Kort daarna riep Japan een algoritme tot inwoner uit. Nu lijkt Sophia bij lange na niet intelligent genoeg om voor een persoon door te kunnen gaan, maar dat geldt wel voor toekomstige robots.

Sophia de robot
EPA Sophia de robot99 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Is het daarom dat mijn robotstofzuiger plots een maandloon eist? Men is gek aan het worden, "mensen"rechten, het woord zegt het zelf, kan je enkel maar hebben als je mens bent. Geen dier of apparatuur kan je "mensen"rechten geven. Kunstmatige intelligentie blijft wat het is: kunstmatig. Ik vraag me af wat ze daar "smoren" in het Europees parlement, dat moet straf spul zijn.

 • eric maier

  Het Europees Parlement is knettergek. Een robot zal nooit een mens zijn, altijd een machine. Maar met de AI die steeds sneller evolueert zou dit inderdaad een zeer gevaarlijk gegeven kunnen worden. Tegelijk geeft dit bericht ook aan dat ze veel verder staan dan men naar de buitenwereld te kennen geeft. Terminator scenario's zijn geen science fiction meer weldra in handbereik.

 • Joël Versin

  Als je Verhofstadt hoort zeggen dat Gates en Jobs the founding fathers of the internet zijn... Tja dan ben je een beetje bang vd ICT policies die de EU uitspuwt... (die 2 waren de founding father van de home computer, lichtjes gestolen van Xerox...hadden niets met internet)

 • Pieter De Koninck

  Dit loopt slecht af Mark my words

 • mich lee

  Geert Vaelen, je bent te laat, op veel punten ovrtreffen robots de mens al lang. Ze zien er misschien (nog) niet uit als mensen, maar kunnen wel al veel meer. Ze zijn inmiddels ook al lang in staat om zelf te leren en dus niet alleen meer afhankelijk van de input van de mens.