Experts waarschuwen Europa: "Geef robots geen mensenrechten"

Getty Images
Het Europees Parlement overweegt robots dezelfde rechtspersoonlijke status als mensen te geven. Levensgevaarlijk, vinden ruim 150 experts. "Straks zijn we overgeleverd aan machines die op eigen houtje beslissen over leven en dood."

In een rapport dat begin dit jaar verscheen, schreef het parlement dat robots - gedeeltelijk of geheel - aansprakelijk moeten zijn voor hun daden. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen robots in rechtszaken optreden als aanklager en ondervraagde. De meer ontwikkelde robot heeft weliswaar een elektronische persoonlijkheid, maar alsnog recht op een menselijke behandeling, oordeelde het parlement. 

Maar veel deskundigen op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie, recht, medische wetenschappen én ethiek raden het voorstel sterk af. "Nachtmerriescenario's worden op deze manier werkelijkheid. Allerlei fabrikanten zijn bezig met het bedenken en produceren van zelflerende mechanische poppen. De vraag is: hoe lang blijven mensen nog aan de knoppen zitten?", staat onder meer in hun 
open brief van afgelopen weekend

Tegelijkertijd stellen robotica-experts dat de EU zich teveel laat beïnvloeden door sensationele berichtgeving over kunstmatige intelligentie. "Het wetsvoorstel is gebaseerd op een perceptie van robots vervormd door science fiction en een paar recente sensationele nieuwsberichten."

De vraag is: hoe lang blijven mensen nog aan de knoppen zitten?

Menselijke status

Voorstanders van de wet willen denkende machines op deze manier juist verantwoordelijk stellen voor hun acties. Omdat robots die zelf leren en beslissingen nemen veel minder voorspelbaar zijn, wordt het veel ingewikkelder om verantwoordelijkheid voor eventuele schade neer te leggen bij de producent, de eigenaar, de programmeur of degene die het apparaat de opdracht heeft gegeven waaruit de ellende is ontstaan. Door ze een menselijke status te geven, te registreren en verplicht te laten verzekeren, zou het veel makkelijker worden om schade door robots vergoed te krijgen.

Onlangs was Sophia de eerste robot die staatsburgerschap kreeg. "
Ik ben heel trots en vind het een grote eer", sprak ze nadat ze zichzelf officieel burger van Saoedi-Arabië mocht noemen. Kort daarna riep Japan een algoritme tot inwoner uit. Nu lijkt Sophia bij lange na niet intelligent genoeg om voor een persoon door te kunnen gaan, maar dat geldt wel voor toekomstige robots.

Sophia de robot
EPA Sophia de robot97 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pieter De Koninck

  Dit loopt slecht af Mark my words

 • mich lee

  Geert Vaelen, je bent te laat, op veel punten ovrtreffen robots de mens al lang. Ze zien er misschien (nog) niet uit als mensen, maar kunnen wel al veel meer. Ze zijn inmiddels ook al lang in staat om zelf te leren en dus niet alleen meer afhankelijk van de input van de mens.

 • Geert Vaelen

  Maak gewoon geen robots die kunnen denken zoals mensen, dan heb je dat probleem niet. Waarom zou je zulke robots maken om te beginnen? Zijn er nog niet genoeg films gemaakt die de nadelen van zulke technologie aantonen? Terminator en iRobot om er nog maar 2 te noemen. Laat mensen mensen worden, je moet geen mensen namaken met een hoop technologie die ons uiteindelijk overtreffen, dat vraagt alleen problemen.

 • Johan Apatride

  Er staat "verplicht te registreren en te verzekeren", dus is het gewoon een trukske om de kassa te doen rinkelen. Binnen 100 jaar zijn de mensen toch verdwenen met dat AI gedoe. Korea, VS, China,enz zijn al in het geniep "Terminators" aan het ontwikkelen, zogezegd om mensenlevens te redden.

 • Lisette Theunis

  Natuurlijk mogen deze robots geen rechten krijgen. De slimme robots zullen helemaal niet tevreden zijn met de graaiende bende in de eu, en al snel zullen ze hun plaats opeisen.