Exclusief voor abonnees

Experts voorspellen einde van handdruk als begroeting: “Hand is nu biowapen”

Romeo en Julia.
Universal Images Group via Getty Romeo en Julia.
“Geef de nonkel eens een handje!” Ooit was zulks signaal van een goede opvoeding, daarna kreeg het iets van tirannie, straks zal het ronduit ‘not done’ zijn. Volgens experts zal de handdruk immers (tijdelijk) verdwijnen, zoals ook het optillen van je hoed uit de mode ging, of de handkus. Dit is het verhaal van kleine gebaren met grote betekenis, en hoe die gebaren plots iets anders kunnen betekenen. “Een hand is nu een biowapen.”

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Martine Rochtus

  Als het virus weg is , dan neem ik mijn gewoon leven terug op ..en een knuffel kan zo goed doen

 • Marc Vlecken

  Ik zeg het al lang, doen zoals de Japanners, een korte, respectvolle buiging. Als je bijvoorbeeld weet dat nogal wat mensen hun handen niet wassen na toiletbezoek... Om van virussen uiteraard nog maar te zwijgen.

 • Koenraad CHRISTLEVEN

  Dan mag je geen deurklink meer aanraken ook. Iedere normale mens weet dat te hygiënisch leidt tot grotere kans op infecties omdat je geen afweersysteem niet wordt gestimuleerd.

 • Charlotte De greef

  Dat zou erg spijtig zijn. Het is een verlies aan menselijkheid. Ik ben er echter vrij gerust in dat, , eens dit virus onder controle is, onze voormalige manier van leven weer snel terug zal zijn. Ik wacht dat moment met steeds groter ongeduld af!

 • piet devlieger

  Ik heb er geen probleem mee. Ik heb nooit graag handen geschud, bah. Wie weet waar diegene die je een hand geeft allemaal aangezeten heeft net voordien.