Expert ontkracht geruchten: mondmaskers invriezen helpt niet tegen het coronavirus

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
Een mondmasker of andere beschermingsmiddelen invriezen om op die manier het coronavirus proberen te doden, heeft geen zin. Dat zei Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité dat de verspreiding van het coronavirus opvolgt, vanmiddag op de dagelijkse persconferentie. “Het virus bewaart net heel goed bij koude.”

Volgens Van Gucht doet er op sociale media een gerucht de ronde dat het coronavirus gedood kan worden door bijvoorbeeld gedragen mondmaskers in te vriezen. Ook krijgt het crisiscentrum daar steeds meer vragen over. Maar die methode is niet effectief, aldus Van Gucht. “Dat is geen goede strategie. Het virus bewaart zeer goed bij koude, en kan zelfs heel lang bewaren bij vriestemperatuur. Koude is dus geen goede manier om het virus te doden.”

Van Gucht benadrukte dat enkel het afwassen van voorwerpen, zoals borden en glazen in de afwasmachine of met water en afwasmiddel, effectief is. Ook moet kledij gewoon in de wasmachine gewassen worden. “Zeker wassen bij 60 graden is bijzonder effectief.”

Lees ook: 

OVERZICHT. 283 nieuwe overlijdens, “Belasting op intensieve zorg blijft hoog”

LIVE. 283 nieuwe doden in ons land - Woonzorgcentra vrezen zuurstoftekort - Klinische tests met coronavaccins in ons land vanaf juni
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • birgit vanderest

  stalen van virussen e.d. worden diepgevroren bewaard. Dus ze gaan er zeker niet van dood. Koken daarentegen is wel effectief. Moet er daar echt een "expert" bij te pas komen?

 • Hans Verbiest

  Waarom is het in ons land zo moeilijk om mondmaskers te krijgen of kopen?in andere landen worden ze gratis uitgedeeld

 • Stanny Van De Velde

  Je hoeft geen wetenschap gestudeerd te hebben om dit te weten, invriezen bewaard en bij 100 graden hitte sterft het meeste af behalve extremofielen maar daar valt het corona virus niet onder.

 • marijke boulet

  Ik plaats mijn mondmasker 30 min in een oven van 80 a 85 graden , masker kan er perfect tegen . Lees hier dat mensen Dettol gebruiken , Dettol helpt NIET tegen covid19 dat heeft de leverancier zelf toegegeven . Klinken, deuren enz kan men ontsmetten met chloor oplossing(javel) 50ml javel per liter water of 1 tablet vaste javel op 1,5 liter water .

 • Emiel Van Riet

  We krijgen van alle kanten informatie, maar waarom kan onze overheid eens geen lijst met duidelijke regels geven ivm steriliseren maskers enz...