Ex-astronaut: "Mars-plannen van Elon Musk zijn belachelijk"

SpaceX-CEO Elon Musk
Photo News SpaceX-CEO Elon Musk
William 'Bill' Anders (84), gewezen astronaut, noemt de Mars-plannen van tech-ondernemer Elon Musk "belachelijk". "Een vlucht naar Mars is moeilijker dan Musk of de NASA toegeven," zegt hij in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Het grote probleem bij lange ruimtereizen is de straling. "Op de reis naar Mars worden ze gebraden", zegt Anders, die in 1968 met de missie Apollo 8 rond de maan vloog. Maar ook de lange tijd van gewichtloosheid is lastig. "De mensen die op Mars zullen landen, zullen niet kunnen lopen." Hun spieren zullen te verzwakt zijn.

Musk (46), die onder meer ruimtevaartbedrijf SpaceX leidt, helpt volgens Anders de ruimtevaart niet vooruit. "Zijn plannen leiden ons af van andere zaken", zegt hij. "De NASA mag zich niet laten hypnotiseren door mensen als hem." Nieuwe satellieten voor communicatie, weerwaarnemingen en klimaatonderzoek zijn belangrijker dan de ondernemer helpen bij een Mars-missie.

De lancering van de Falcon Heavy op 6 februari 2018.
Photo News De lancering van de Falcon Heavy op 6 februari 2018.

SpaceX lanceerde dinsdag de sterkste ruimteraket ooit, de 'Falcon Heavy', vanop het ruimtevaartcentrum in Cape Canaveral (Florida). Als PR-stunt transporteerde de raket Musks persoonlijke Tesla-cabriolet. Doel was om die in een baan rond de zon te brengen, zodat die de komende miljoenen jaren steeds weer voorbij de rode planeet zou zoeven. 

Musks Tesla Roadster ging samen met de SpaceX Falcon Heavy de ruimte in. Achter het stuur zit 'Starman'.
Photo News Musks Tesla Roadster ging samen met de SpaceX Falcon Heavy de ruimte in. Achter het stuur zit 'Starman'.38 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ferry Damen

  @ Andy. Op de maan zijn we een halve eeuw geleden al geweest

 • Andy De Zutter

  Probeer eerst op de maan en daarna op mars. Als er iets is dat misloopt zal er sneller kunnen gehandeld worden

 • Pierre Cambier

  Kijk eens goed naar wat er gebeurt. Aan de ene kant zegt Musk, ik zorg voor minder uitstoot met mijn wagens. Aan de andere kant stuurt hij zoveel CO2 de lucht in bij de lancering van zijn raket. Hoe belachelijk. Ik stel mij hier serieuze vragen betreffende zijn eerlijkheid. Geef voorkeur aan de gedachtegang van Anders, die mij veel consequenter lijkt dan de handelingen van Musk.....

 • raymond van der craen

  De enige vooruitgang van de succesvolle lancering van de "Falcon Heavy" is dat bepaalde onderdelen van de raket herbruikbaar zijn voor een volgende lancering maar de Saturnus V waarmee mensen naar de maan gebracht werden was krachtiger dan deze Falcon Heavy. Dromen mag maar of de mensheid in een verre toekomst zelfs een andere ster zal bereiken dat is een andere zaak. Zelfs bemande vluchten naar Mars zijn een zeer moeilijke uitdaging.

 • Sobek Wessels

  Voor 2050 loopt er geen mens op de Rode planeet ! Er geraken is één en dat duurt 6 tot 8 maanden en dan moeten we de straling en gewichtloosheid problemen al opgelost hebben , dan moet je nog veilig kunnen landen en we hebben gezien met de verschillenden projecten dat dit niet altijd lukt ! Je zal toch eerst materialen moeten vooruit sturen en die moeten ook Heel aan komen ! En Mars is heel wat anders dan de Aarde om er als mens rond te lopen ?!