Europese wetenschappers vragen herziening van strenge EU-regels voor genbewerking

thinkstock
Europese wetenschappers vragen de Europese Unie in een open brief om soepelere regels rond genbewerkingstechnieken, zoals CRISPR. Het Europees Hof van Justitie legde vorig jaar strenge voorwaarden op aan de nieuwe ggo-technieken, maar die zijn nefast voor het onderzoek naar meer duurzame landbouwproductie, klinkt het. 

Meer dan 124 onderzoeksinstituten voor planten in heel Europa, onder meer ook het Belgische VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), trekken in een open brief aan de Europese instellingen aan de alarmbel. De strenge regels rond allerlei vernieuwende technieken voor genetisch gemodificeerde gewassen, zoals CRISPR, zijn nefast voor het onderzoek naar meer duurzame landbouw en voedselproductie, klinkt het.

Even terugspoelen naar juli vorig jaar. Het Europees Hof van Justitie besliste toen dat nieuwe genbewerkingstechnieken zoals CRISPR onder de richtlijn voor genetisch gemodificeerde organismen, of ggo's, vallen. Daarvoor waren er voor nieuwe mutagenese-technieken - waarbij genen van een organisme worden aangepast met bijvoorbeeld straling of chemische stoffen - geen duidelijke regels. Gevolg is dat voor CRISPR en aanverwanten strenge regels van kracht zijn, wat nieuwe ontwikkelingen in het veld moeilijker maakt.

De Europese wetenschappelijke gemeenschap vraagt nu een aanpassing van de regels. "Meer en meer landen kiezen voor een rationeel legislatief kader dat het weloverwogen gebruik van genoombewerkingstechnieken toestaat", klinkt het bij het VIB. "Europa kan niet achterblijven." Concreet kan meer onderzoek met CRISPR van belang zijn om allerlei uitdagingen, zoals de verminderende biodiversiteit, de klimaatverandering en de stijgende wereldbevolking, het hoofd te bieden, luidt het. "De mogelijkheid om genoombewerking te kunnen gebruiken is cruciaal voor de welvaart en voedselzekerheid van de Europese burgers.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Verstrepen

    In China mag zoiets zonder problemen, dus ....

  • Carla Van Geel

    Kunnen ‘alle’ wetenschappers echt “weloverwogen” handelen want wetten zijn er voor allen. De grootste hoop van ons voedsel is nu al gemanipuleerd zonder smaak en de jonge generatie merkt het niet eens. Technieken die het genoom bewerken hadden tot nu toe blijkbaar niets met mensenzorg te maken waarover wordt dan "weloverwogen"?