Eerste verdieping van draagraket voor nieuwe Amerikaanse maanmissie Artemis klaar

AFP
Na miljarden dollar te hebben uitgegeven is de eerste verdieping van het SLS (Space Launch System), de nieuwe gigantische draagraket van NASA, klaar. Dat zegt Jim Bridenstine, hoofd van het Amerikaanse ruimtevaartbureau, vandaag. Hij belooft dat de Amerikanen het streefdoel zullen bereiken om in 2024 weer iemand op de Maan neer te zetten.

Boeing bouwde de eerste verdieping van de SLS voor NASA. Het zestig meter hoge oranje gevaarte beschikt over vier motoren die er 2,7 miljoen liter vloeibare waterstof en zuurstof doordraaien. De draagraket moet ervoor zorgen dat de bemande capsule Orion de 39.000 kilometer per uur bereikt om aan de aantrekkingskracht van de Aarde te ontsnappen.

De SLS is groter dan het Vrijheidsbeeld en krachtiger dan de beroemde Saturnus-V die tussen 1969 en 1972 27 Amerikanen naar en/of op de Maan heeft gebracht.

Het programma heet deze keer niet Apollo maar Artemis. Aanvankelijk voor volgend jaar voorzien zal Artemis-1 waarschijnlijk in juni 2021 opstijgen, zo bleek uit een onafhankelijke audit. Het zal een onbemande missie zijn.

Bridenstine herhaalde dat Artemis-3, zoals gevraagd door president Donald Trump, in 2024 voor het eerst weer mensen op de Maan zal zetten: een man en een vrouw. Zij zullen landen op de zuidelijke pool.

Tot nu toe heeft het hele programma volgens de inspecteur-generaal van de NASA bijna 34 miljard dollar opgeslokt. Wanneer Artemis-1 vertrekt, zal dat 50 miljard dollar zijn waarvan 8 voor de eerste SLS alleen al. In tegenstelling tot lanceersystemen van Blue Origin en SpaceX komt de SLS niet voor hergebruik in aanmerking.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maria Vissers Cools

  Het milieu zal er wel bij varen

 • Benny de Groot

  Weer? Nu ze hebben toegegeven dat de maan zich binnen de atmosfeer van de aarde bevind vraag ik mij af of er überhaupt al wel mensen op de maan zijn geweest.

 • Willy VanErps

  1 van de weinige positieve zaken van president Trump is het maanprogramma een nieuwe elan te geven. De, verre, toekomst van de mens en van onze beheersing van de klimaatproblemen ligt in de ruimte.

 • René Schoeters

  Niet te geloven wat dat allemaal kost!

 • Nathalie Depree

  Ze gaan problemen in de ruimte zoeken terwijl er voldoende missies hier op aarde zijn die primair de aandacht behoeven.