Een op drie kankers is te vermijden door je gedrag te veranderen: “Heel simpele dingen”

Getty Images
Een op drie kankers in België valt te vermijden als we onze levensstijl aanpassen. Dat schrijft Het Nieuwsblad, op basis van een nieuwe studie van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek.

In de studie staan percentages voor heel Europa, maar ook specifiek voor ons land. "Voor België is tussen 36 en 43 procent van de kankers bij mannen vermijdbaar, bij vrouwen tussen de 53 en 58 procent", aldus het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek.

"De medische behandeling van kanker gaat met enorme sprongen vooruit, dat trekt vaak de aandacht", zegt epidemioloog Marc Arbyn van het gezondheidsinstituut Sciensano in de krant. Dat zijn volgens hem echter heel specifieke behandelingen, dikwijls voor een beperkt aantal patiënten die ook heel dure medicijnen vergen. "Laten we focussen op de enorme aantallen kankers die we kunnen vermijden door ons gedrag te veranderen. Dat kan duizenden tot tienduizend levens per jaar redden in België."

De sigaret bannen, zou het aantal kankers met twintig procent doen dalen. "Overgewicht bestrijden kan 8 procent van de kankers vermijden. Alcohol inperken, niet meer excessief zonnen of onder de zonnebank gaan, gezond eten, actief zijn: heel simpele dingen", aldus Arbyn.

Hogere belastingen

De epidemioloog legt uit hoe dat kan worden bewerktstelligd. "Alcohol en tabak veel zwaarder belasten. Dat is bijvoorbeeld al een heel effectieve maatregel, maar ook heel onpopulair voor een politicus om aan te kondigen", zegt hij. "Andere ingrepen? Er zijn al landen die zonnebanken verboden hebben. We nodigen de politiek uit om de risicofactoren die hier opgesomd staan, in detail te gaan bekijken." 

Een andere belangrijke factor is de screening. Die kan volgens hem in Vlaanderen nog beter.
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maria Arens

  Gezond leven op een vervuilde en stressvolle planeet, beetje moeilijk. Het ligt echt niet aan een sigaret of glaasje wijn.....

 • Hans Schoen

  Kon het weer denken dat de zonnebank er weer tussen zou zitten. Thuiszonnebank dat moeten ze verbieden en uren zonnen ook.

 • Tom Van de Moortel

  Alcohol is de oorzaak en oplossing van alle problemen!! Stoppen met drinken gaat dus niet...

 • Ingrid INGRID GÉRARD

  Boekenwijsheid die niet strookt met de realiteit.

 • Johnny Lambrechts

  Zorg er liever voor dat het weten wat we kopen gezonder is. Waarom moet er overal suiker toegevoegd worden ? Iedereen wil schoon fruit en groenten, maar zo is de natuur niet. Begin daarmee en je zult al een heel stuk gezonder kunnen leven.