E-sigaret bevat vaak sporen van microben en schimmels

Belga
Populaire elektronische sigaretten bevatten vaak sporen van schadelijke bacteriën en schimmels. Dat blijkt uit een analyse van populaire e-sigaretten door de Universiteit van Harvard.

De onderzoekers verzamelden 75 elektronische sigaretten van de meest populaire merken in de VS. Die onderzochten ze op sporen van endotoxine, een bestanddeel van gram-negatieve bacteriën, en glucaan, een bestanddeel van veel schimmels.

De twee stoffen bleken vaak voor te komen: 17 van de 75 producten (23 procent) bevatten sporen van endotoxinen, terwijl maar liefst 61 van de 75 onderzochte stalen (81 procent) sporen van glucaan vertoonden.
Blootstelling aan beide stoffen wordt in verband gebracht met een brede waaier van aandoeningen waaronder astma, verminderde longfunctie en ontstekingen.

Fruitsmaak

Uit de analyse bleek dat de sporen van schimmels meer voorkwamen in producten met tabak- en mentholsmaak, terwijl endotoxines in hogere concentraties gevonden werden in varianten met fruitsmaak.

“Van beide stoffen is geweten dat ze acute en chronische effecten hebben op het ademhalingssysteem”, zegt David Christiani, hoogleraar Milieugenetica. “Dat we deze toxines vinden in e-sigaretten, doet de bezorgdheid rond de negatieve effecten van deze producten op de ademhaling alleen maar groeien.”

Ook chemicaliën

Eerder onderzoek had al aangetoond dat de smaakstoffen in de e-sigaretten vaak gevaarlijke chemische additieven bevatten. Bijna driekwart bevat bijvoorbeeld butaandion, een smaakstof die in verband gebracht wordt met longaandoeningen. 

De additieven maken vapen volgens sommige onderzoeken zelfs schadelijker dan roken.

“Gebruikers van e-sigaretten worden dus niet alleen blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, maar ook aan biologische contaminanten zoals endotoxinen en glucaan”, zegt onderzoeker Mi-Sun Lee, hoofdauteur van het onderzoek in Environmental Health Perspectives. “Bij de ontwikkeling van een nieuw beleid rond e-sigaretten zou rekening gehouden moeten worden met deze resultaten.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.