Duinen van bevroren methaan op Pluto ontdekt

Pluto.
REUTERS Pluto.
De veelbesproken dwergplaneet Pluto staat opnieuw in de kijker. Deze keer gaat het niet om de vraag of de planeet die in 2006 al tot dwergplaneet werd gedegradeerd misschien gewoon een reusachtige komeet is, maar wel om een tot de verbeelding sprekende ontdekking: op Pluto bevinden zich namelijk duinen van bevroren methaan. De ontdekking werd beschreven in het wetenschappelijk blad Science.

Beelden gemaakt door de NASA-ruimtesonde New Horizons tonen een gebied van ongeveer 2000 vierkante kilometer duinen uit bevroren methaan met korrels ter grootte van zandkorrels. De duinen bevinden zich tussen de hartvormige stikstofrijke gletsjer Sputnik Planitia, die zo groot is als Frankrijk, en de bergketen Al Idrisi Montes die bestaat uit ijswater. Ze worden gevormd door matige winden van 35 kilometer per uur die het fijnkorrelige bevroren methaan op de toppen wegblaast. 

Het duingebied verrast de wetenschap. Men twijfelde of de ijle atmosfeer van Pluto, die vooral uit stikstof bestaat met kleine hoeveelheden methaan en koolstofmonoxide, wel genoeg wind toeliet om dergelijk fenomeen te veroorzaken. 

"Pluto, hoewel zo ver weg van de aarde en zo ontzettend koud, vertoont een hele reeks processen die we nooit hadden verwacht. Pluto is veel interessanter dan we ooit hadden kunnen dromen en laat zien dat deze verre hemellichamen een bezoek waard zijn", zegt kosmoloog Jani Radebauh van de Brigham Young University. 

Pluto is met een diameter van ongeveer 2.380 kilometer kleiner dan onze maan, die een diameter heeft van 3.476 kilometerDe planeet draait in 248 jaar om de zon en is er ongeveer 5,8 miljard kilometer van verwijderd, dat is gemiddeld bijna 40 maal zo ver van de zon als de aarde.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc De Laet

  Is dit nu een planeet of gewoon een stuk rots?

 • Regean Clauw

  mich dat kun je ook van de maan zeggen onze maan is zo groot in vergelijking, dat de aarde en maan als dubbelplaneet kunnen beschouwd worden zo zie je maar ;)

 • Gerard Braeckmans

  Jaja, Monique we weten het ondertussen al. Het gaat hier over bevroren methaan op Pluto.

 • Jan Verstrepen

  Ja wat zullen we nog allemaal niet te weten komen.

 • mich lee

  Dick, Charon is eigenlijk amper een maan te noemen. deze is bijna even groot als Pluto waardoor je beter van een tweeling kan spreken. Charon draait niet rond Pluto, en Pluto niet rond Charon. Ze draaien beiden rond een punt dat buiten hun ligt.