Droogte verhoogde kans dat Romeinse keizers werden vermoord volgens studie

Standbeeld van Nero in Anzio in Italië.
iStock Standbeeld van Nero in Anzio in Italië.
Romeinse keizers hadden heel wat dingen te vrezen: oorlog, intrige, jaloezie, maar ook regentekort. Een nieuwe studie toont een link tussen neerslaghoeveelheid en moordcijfers. In periodes van droogte was de kans groter dat de keizer van kant werd gemaakt.

Een groep economen publiceerden hun onderzoek in het tijdschrift Economics Letters. Ze bouwden voort op een studie van 2011 die de regenval in het toenmalige Gallië en Duitsland hadden berekend aan de hand van jaarringen van eikenbomen

De onderzoekers koppelden die cijfers aan moorden op Romeinse keizers en kwamen na een statistische analyse tot de vaststelling dat droogte de leiders van het Romeinse keizerrijk tussen 27 v.C. en 476 n.C. wel eens fataal kon worden. 

Droogte leidde tot een slechte oogst, een slechte oogst zorgde voor uitgehongerde soldaten en uitgehongerde soldaten verhoogden dan weer het risico op muiterij, verraad en misdaad, luidt de verklaring. 

De gevaarlijkste periode was die van de Gordiani-dynastie van 235 n.C. tot 285 n.C. Veertien keizers werden toen vermoord. Naast magere oogsten en hongersnood kregen de keizers in deze dynastie ook te maken met de pest, invasies en economische depressies. 

De onderzoekers benadrukken dat een neerslagtekort zeker niet de enige verklaring is, maar wel een van de factoren was: "In de meeste gevallen volgt een moord op een Romeinse keizer op een periode van droogte", aldus de onderzoekers. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Armoede en hongersnood waren ook aanleiding voor de Franse en de Russische revolutie. Zorg dat de maag van het volk gevuld blijft. Anders krijg je als heerser problemen.

 • Marco Maerten

  Ferdinand,de toenmalige opwarming verliep 1°c per 1000 jaar..in de 20ste eeuw op net geen eeuw. Op korte tijd is dus een mogelijke fikse ijstijd voor duizenden jaren afgewend.

 • Ferdinand Engelbeen

  In de Romeinse tijd was de aarde warmer dan vandaag, sommige passen in de Alpen die nu nog onder de gletsjers liggen werden toen volop gebruikt door de Romeinse legers. Gewoon de stand van de aardas t.o.v. de zon. zoals al miljoenen jaren het geval is...

 • guy matheussen

  opwarming van de aarde??

 • maurice snelders

  Pfff FF gaan die zogenaamde "specialisten en geleerden" ALLES op de droogte steken?? Zelf een zonneslag opgelopen mijn gedacht