Dragon van SpaceX beëindigt derde succesvolle missie met plons in oceaan

Dragon landt in Stille Oceaan
Nasa Dragon landt in Stille Oceaan
Een Dragon-capsule van de Amerikaanse raketbouwer SpaceX is zaterdag om 21 uur Belgische tijd succesvol geland in de Stille Oceaan. Vijf en een half uur eerder was de capsule losgekoppeld van het internationaal ruimtestation ISS, waar ze sinds 4 april op haar derde bevoorradingsmissie was.

De Dragon-capsule landde met 1.800 kilogram materiaal aan boord dat men in het ISS niet meer nodig heeft of dat terug naar de aarde moest terugkeren om te worden hersteld. 

Naast bevoorrading wordt de Dragon ook gebruikt om experimenten uit te voeren in het ISS. Tijdens deze missie was er onder meer een laboratorium ingericht met muizen, om te achterhalen hoe de knaagdieren reageren op microzwaartekracht. 

Daarnaast waren er experimenten om stormen, kankerbehandelingen en het verzamelen van brokstukken in de ruimte te bestuderen.

De Dragon van SpaceX is momenteel de enige transportcapsule die in staat is om intact naar de aarde terug te keren.

SpaceX Dragon met robotarm Canadarm2
AFP SpaceX Dragon met robotarm Canadarm23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bert Develter

    De soyuz is niet gemaakt voor cargo te vervoeren, dat is de progress die ervan afgeleid is :) maar progress brand op in de atmosfeer terwijl de bemande soyuz idd ook spullen terug naar beneden kan brengen

  • Febe Chapin

    Niet meer nodig, naast wetenschappelijke materiaal waarschijnlijk ook hun ruimte beerput inhoud als je er aan denkt :p

  • Hans Mannaerts

    Euhm, kleine correctie denk ik. Naast de Dragon capsule is er natuurlijk ook nog de Soyuz dewelke niet alleen cargo, maar ook mensen mag vervoeren. Anders zouden de astronauten in het ISS toch echt gevangen zitten.