Exclusief voor abonnees

Doorbraak met verstrekkende gevolgen? Dood varkensbrein vertoont na uren weer activiteit

Links het varkensbrein na het slachten, rechts het opnieuw werkende brein.
AFP Links het varkensbrein na het slachten, rechts het opnieuw werkende brein.
De hersendood is minder onomkeerbaar dan tot nu toe werd gedacht. Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd varkenshersenen uren na de dood weer enige activiteit te laten vertonen. Tekenen van hersteld bewustzijn of werkende hersengebieden zag men niet. Toch denken experts dat de doorbraak mogelijk verstrekkende consequenties heeft.

Onduidelijk is nog waartoe de nieuwe techniek in de toekomst in staat is, benadrukt het onderzoeksteam achter de experimenten in vakblad Nature. Aan de horizon liggen futuristische toepassingen: zo wordt het misschien ooit mogelijk om patiënten met bepaald hersenletsel beter te helpen, of zelfs om na de dood herinneringen uit het brein te tappen. “We kennen allemaal de fantasie van het brein in een potje dat kan blijven denken”, reageert desgevraagd neuroloog Gea Drost. “Dat is wel de magie die van deze experimenten uitgaat.”

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Els Pauwels

  idd gewoon lachwekkend, binnenkort werkt er geen enkele antibiotica niet meer, maar met zo'n nutteloze dingen houden ze zich dan bezig

 • Erwin Lauwens

  Wat wil men nu doen: overledenen nog 48 uur aan apparaten hangen om te zien of er niet nog ergens misschien een klein beetje microactiviteit in de hersenen zou kunnen zijn. Bij gebrek daaraan dan toch maar 'overleden' verklaren nadat een rechter in hoger beroep beslist heeft dat de machine mag losgekoppeld worden? Te gek. Waarom niet wat onderzoek naar effectieve methoden om de wereldpopulatie te stagneren? Dit is de enige oplossing van het klimaatprobleem.

 • Christian Vanden Bergh

  Ze zijn nog niet in staat om een stomme verkoudheid te genezen maar geld uitgeven aan zo een onderzoek dat is er wel !

 • Hans Schoen

  Lap weer n dier dat ze misbruiken alsof het wegwerpartikelen zijn. Gebruik liever opgesloten smeerlappen die het verdienen!

 • DAVID VAN LAER

  Zitten we hier op te wachten? Een doos van Pandora zou kunnen geopend worden stel dat we mensen terug kunnen halen wanneer ze hersendood verklaard zijn geweest. Mogelijks scenario van pet semetery Steven King, of erger nog er bestaat echt een hiernamaals. Mensen moeten niet voor god spelen dood is dood.