Donna Strickland pas toegelaten voor pagina op Wikipedia na binnenhalen Nobelprijs voor natuurkunde

Professor Donna Strickland.
AFP Professor Donna Strickland.
Donna Strickland is pas de derde vrouw ooit om met de Nobelprijs voor natuurkunde te gaan lopen, en de enige nog levende. Volgens Wikipedia is Donna Theo Strickland geboren op 27 mei 1959 in Guelph, in het Canadese Ontario. Die informatie kunnen we pas sinds eergisteren aflezen op de site, anderhalf uur nadat ze de Nobelprijs had gewonnen. In mei werd nog een pagina op Wikipedia over de vrouwelijke professor afgewezen.

Strickland (59) - verbonden aan de Canadese universiteit van Waterloo - kreeg samen met collega's Arthur Ashkin (VS) en Gérard Mourou (Frankrijk) de Nobelprijs natuurkunde voor hun baanbrekende onderzoek in het domein van de laserfysica. Het zorgde meteen ook voor een doorbraak in de creatie van een Wikipediapagina voor Donna Strickland. Tot dinsdag werd Strickland enkel vernoemd op Wikipedia in een artikel over Gérard Mourou.

In mei werd zo'n artikel over haar op de online encyclopedie nog geweigerd omdat het geen "significante weergave (niet alleen maar vermeldingen) over het onderwerp" was. Officieel lag het dus aan de opsteller van het artikel, maar dat wordt op het internet vertaald als: ze was niet bekend genoeg. 

Op Twitter suggereerden velen dat een en ander te maken zou hebben met het geslacht van Strickland. Mannen zouden veel makkelijker toegelaten worden met een vermelding op Wikipedia. Zo schrijft Quartz dat amper 17 procent van de biografische lemma's op de encyclopedische site over een vrouw gaan. Zeker op het gebied van de wetenschap is de vrouwelijke spoeling flinterdun, aldus Quartz. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.