Deze wiskundige puzzel kraken duurt 35 jaar, zegt MIT: Belg doet het op 3 jaar

Bernard Fabrot.
csail.mit.edu Bernard Fabrot.
Een Belgische computerprogrammeur is erin geslaagd om een bijzonder moeilijke wetenschappelijke puzzel op te lossen. Bernard Fabrot had daar zelf een programma voor gemaakt, dat meer dan drie jaar en een half jaar onafgebroken heeft gerekend. Het gaat om een vraag die de wereldvermaarde universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) in 1999 had gesteld. De instelling zelf dacht dat het goede antwoord pas na 35 jaar zou komen.

Voor de puzzel moet eerst een begingetal worden uitgerekend. Daar moet vervolgens ongeveer 80.000 miljard keer achter elkaar een kwadraat van worden berekend. Zonder het begingetal was de eerste som niet te doen, zonder die eerste som was de tweede berekening onmogelijk, enzovoort. Dat moest voorkomen dat iemand meerdere computers tegelijk aan het werk zou zetten om de code te kraken. De  informaticus gebruikte voor het berekenen een eenvoudige Intel Core i7-6700-processor die in gewone pc's zit.

Fabrot, die actief is als zelfstandig programmeur, zegt dat hij in 2015 toevallig op het vraagstuk stootte. Hij liet zijn desktop thuis 24 uur op 24 berekeningen uitvoeren. Na drieënhalf jaar kon de Belg de code kraken. “Gedurende al die jaren heb ik niemand verteld dat ik aan het proberen was de puzzel op te lossen, behalve enkele goede vrienden”, aldus Fabrot aan het Amerikaanse technologiemagazine Wired. 

Nu de code gekraakt is, kan ook een tijdcapsule uit 1999 geopend worden. Dat zou gebeuren op 15 mei. De inhoud van de capsule is grotendeels onbekend, maar ze bevat een vijftigtal items van onder meer Tim Berners-Lee, uitvinder van het wereldwijde web, Bob Metcalfe, uitvinder van ethernet, en van Microsoft-stichter Bill Gates. Fabrot zegt aan Wired dat hij het meest nieuwsgierig is naar een van de eerste computerspelletjes: Zork. Ook dat bevindt zich in de capsule.

Een ander team wetenschappers staat ook op het punt de puzzel op te lossen. Volgens MIT zullen zij op 11 mei de laatste berekening uitvoeren. Daar hebben ze echter maar twee maanden voor nodig gehad, veel minder dan Fabrot. De manier van berekenen kan worden gebruikt om de blockchain beter te beveiligen. Dat is de technologie achter virtuele munten als de bitcoin.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ben Strubbe

  En wat nog veel belangrijker is, Johan Allemeersch, het bewijst dat geen enkel systeem dat op wiskunde is gebaseerd waterdicht is en elke code kan gekraakt worden, het is slechts een kwestie van tijd en computerkracht.

 • Jonas Overlaet-Michiels

  Een pc met i7 processor van 2015 is wel net wat krachtiger dan wat men had in 1999... nodige tijd lijkt me dus relatief.

 • Jan De Raedt

  Super, proficiat meneer Fabrot.

 • an dewever

  En wat was de vraag van de puzzel eigenlijk. Waarom zet je die niet gewoon bij in het artikel ?

 • Steve Van Nieuwenhoven

  Tof !!! - en wat is de gewone sterveling ermee ?