Deze astronaut wandelde 33 uur en 9 minuten in de ruimte: een record

Luca Parmitano bracht in totaal 33 uur en 9 minuten al 'wandelend' in de ruimte door.
AFP Luca Parmitano bracht in totaal 33 uur en 9 minuten al 'wandelend' in de ruimte door.
Twee astronauten van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn vandaag naar buiten gezweefd om verder herstelwerk te verrichten aan een ambitieus instrument, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld. Daarbij is een record gesneuveld.

De Italiaan Luca Parmitano en de Amerikaan Andrew Morgan schakelden om 13.04 uur Belgische tijd over op de interne systemen van hun ruimtepak, wat het officiële begin was van een ruimtewandeling die nominaal 6,5 uur duurt.

Omstreeks 19 uur kwam de melding dat het karwei was afgelopen. Vervolgens begon het duo de lens van een camera met hoge definitie schoon te maken.

Record ruimtewandelen

Parmitano is een astronaut van het Europees Ruimtevaartbureau ESA. Hij is momenteel gezagvoerder van de spacemeccano.

Tijdens zijn uitje brak hij na 5 uur 22 minuten het gecumuleerde Europees record ruimtewandelen, twitterde zijn werkgever, met felicitaties erbij. Het vorige record, 31 uur 54 minuten, stond op naam van de Zweed Christer Fuglesang. Na de wandeling van vandaag bracht Parmitano in totaal 33 uur en 9 minuten al wandelend in de ruimte door. 

De tweede astronaut Andrew Morgan maakte reeds zeven ruimtewandelingen, goed voor een totale duur van 45 uur 48 minuten. Maar daarmee breekt hij geen Amerikaans record. De NASA rekende voor dat het zaterdag de 227ste ruimtewandeling was voor de bouw en het onderhoud van de spacemeccano. Astro- en kosmonauten hebben daarbij in totaal 59 dagen 12 uur 26 minuten buiten gewerkt.

Nog een record: de 61ste hoofdbemanning heeft reeds negen ruimtewandelingen op zijn naam staan. 

Reparatie

De ruimtewandeling stond in het kader van de reparatie van ‘Alpha Magnectic Spectrometer’ (AMS). In 2011 gelanceerd en op het ISS geplaatst, gaat die AMS op zoek naar verschillende vormen van ongewone materie zoals antimaterie en donkere materie, door kosmische straling te meten.

Het toestel was niet voorzien om in de ruimte een opknapbeurt te krijgen, maar dit gebeurde toch.

De ruimtewandeling stond in het kader van de reparatie van ‘Alpha Magnectic Spectrometer’ (AMS).
AP De ruimtewandeling stond in het kader van de reparatie van ‘Alpha Magnectic Spectrometer’ (AMS).