Dertig jaar na ruimtemissie ontdekken wetenschappers gemiste maan rond Neptunus

Twitter
Ook ruimtesondes kunnen blunderen. Pas nu hebben wetenschappers een maan rond Neptunus ontdekt die dertig jaar geleden aan de aandacht van de Amerikaanse Voyager-2 is ontsnapt. Dat meldt het wetenschappelijke vakblad Nature.

Toen de Voyager-2 in augustus 1989 voorbij Neptunus vloog, legde de sonde een complex systeem van dertien manen bloot waarvan er zes nooit eerder waren opgemerkt. Maar dertig jaar later blijkt het onbemande ruimtetuig er eentje te hebben gemist.

Wetenschappers hebben dankzij data van de Amerikaans-Europese Hubble Ruimtetelescoop een zevende ijsmaan rond het hemellichaam ontdekt. Het was zo klein en wazig dat het juist buiten het gezichtsveld van de Voyager viel. De maan kreeg de naam Hippocamp.

Mogelijk is ze gevormd door materiaal dat de ruimte werd ingeslingerd bij een felle botsing die de maan Proteus zowat vier miljard jaar geleden bijna uiteen heeft gerukt. De diameter bedraagt wellicht slechts 32 km.

Neptunus is de achtste planeet van ons zonnestelsel en draait op 4,5 miljard kilometer rondom onze ster. Dat is ruwweg dertig keer verder dan wij doen.

Neptunus is de achtste planeet van ons zonnestelsel. (Illustratiefoto)
iStock Neptunus is de achtste planeet van ons zonnestelsel. (Illustratiefoto)2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Tja hetgeen je ingesteldheid is eigenlijk ook zever in pakskes. Omdat er een verandering is in iets wordt alles 'dat daarna kwam' maar gedeclasseerd?

  • Peter Janssens

    Sinds ze Pluto hebben gedegradeerd hebben deze wetenschappers voor mij alle geloofwaardigheid verloren. Al wat daarna kwam is zever in pakskes.