De plaats waar alle kalenders bleven stilstaan op 11 maart 2011: Belg en Nederlander dringen met camera binnen in verboden zone Fukushima

Bob Thissen
Ze reizen al jaren de wereld rond op zoek naar plaatsen waar niemand nog komt of dúrft te komen en vorige maand bracht dat Nederlander Bob Thissen en Vlaming Frederik Sempens uit Lovenjoel in het Japanse Fukushima. Op 11 maart 2011 gebeurde daar het ondenkbare en joeg een kernramp er alle bewoners op de vlucht. De twee maakten een fascinerende videoreportage van wat ze allemaal aantroffen in een gebied waar in geen jaren nog een levende ziel is geweest.

Thissen en Sempens trokken vijf dagen uit om te proberen in de verboden delen van Fukushima te raken. “Er zijn drie veiligheidszones”, vertelt Thissen. “Een groene zone waar alles intussen zo goed als opgeruimd is, een oranje zone waar nog wordt gewerkt en een rode zone. Die laatste is verboden terrein. Daar is de situatie nog altijd niet veilig. Door de straling.”

Kanker

Algemeen wordt aangenomen dat je vanaf 100 millisievert schadelijke effecten kan ondervinden voor je gezondheid. Ga je hoger, verhoogt onder meer de kans op kanker. “We hadden een geigerteller mee en die wees meestal tussen de 2 en 5 microsievert aan, maar op sommige hotspots kan dat oplopen tot 400”, aldus Thissen. “Het was een risico, maar dat namen we er graag bij om onze beelden te schieten. Er is geen plek op de wereld die je met Fukushima kan vergelijken.” (lees hieronder verder)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Verscheidene keren werden ze tegengehouden door de politie toen ze probeerden de verboden zone binnen te komen. Maar uiteindelijk lukte het toch. En wat ze er vonden, overtrof hun stoutste verwachtingen. “Alles lag er nog precies zoals het meer dan zes jaar geleden was achtergelaten. De mensen waren er hals over kop vertrokken om nooit meer terug te komen. Erg indrukwekkend.”

De diepste indruk maakte een schooltje dat ze bezochten. “In de klasjes lagen de schriften nog op de banken en hingen de rugzakjes nog aan de kapstokken”, aldus Thissen. “In een aquarium lagen de achtergebleven vissen helemaal verdroogd op de bodem.”

Gokhal

Ze liepen ook binnen in enkele winkels, die nog vol met spullen stonden. Niet alleen voedingswaren en sigaretten, maar ook dure producten zoals PlayStations. En een gokhal, waar de munten met bakken op de vloer waren achtergebleven. Op heel wat plaatsen hingen nog de kalenders aan de muur, die allemaal stil waren blijven staan op maart 2011.

Bij hun terugkomst deelden ze de indrukwekkende beelden op hun YouTubekanaal. En ze willen er ook mee waarschuwen. “We hebben in eigen land ook kerncentrales, in Doel en Tihange”, klinkt het. “Een kernramp kan ook bij ons gebeuren. Dat beseften we heel erg toen we in Fukushima rondliepen. Je zou hopen dat de mens leert van zulke vreselijke gebeurtenissen, maar dat is niet altijd zo.”

Wie graag meer filmpjes wil zien over de avonturen van Bob Thissen, kan terecht op zijn YouTubekanaal. Daar is ook een aparte zone met nog meer filmpjes van Fukushima. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Moreau Reimonf

  En toch geeft men groen licht om de versleten kerncentrales langer open te houden puur uit winstoogmerk.

 • Jean-Pierre Vijt

  Top ,hier kan de bevolking van leren .

 • Don Tessers

  Dit zijn onverantwoordelijke journalisten die spelen met het leven en dan ook nog illegaal iets betreden met zeer hoge risicograad.

 • Lilianne Van Neylen

  Juist niets gaan onze Belgische politici daar van leren. Beslissingen voor het welzijn van het volk zijn hier niet aan de orde! De Nederlanders, Duitsers en Luxemburgers hebben dat al lang wel gedaan en de juiste beslissingen genomen!

 • Johnny De Sutter

  Hoe langer hoe minder respect voor deze 2 heren. Ik was eerder dit jaar in Tsjernobyl, maar wel met de nodige toelatingen en een gids. Dit is gewoon levensgevaarlijk en nog illegaal ook. Wie heeft deze heren gecontroleerd op radioactieve partikels toen ze de zone verlieten?