De magnetische noordpool verschuift in sneltempo naar Rusland, en dat heeft gevolgen

.
iStock .
Onze planeet is het noorden kwijt en dat mag je letterlijk nemen. De magnetische noordpool van de aarder verschuift sneller dan ooit richting Rusland. Wetenschappers zijn genoodzaakt snel in te grijpen.

De magnetische noordpool is het punt waarnaar een kompas altijd wijst en niet te verwarren met de geografische noordpool. Het geografische noorden blijft altijd op hetzelfde punt liggen, loodrecht tegenover de zuidpool. Het magnetische noorden is een krachtveld ten noorden van Canada dat zich constant beweegt, het beïnvloedt het aardmagnetisch veld rond de aarde. Maar nu het krachtveld plots heel wispelturig wordt, dreigen wij er ook de gevolgen van te dragen.

Het magnetische noorden verschuift normaal met ongeveer 15 kilometer per jaar, maar de laatste twee jaar is de pool telkens met zo’n 55 kilometer verschoven. Naar de oorzaak van die plotse beweging is het gissen, maar een heel beweeglijke noordpool kan wel voor problemen zorgen.

Langeafstandsvluchten

De magnetische noordpool is belangrijk voor bijvoorbeeld de scheep- en luchtvaart. Hoewel GPS met satellieten de magnetische noordpool voor een groot deel overbodig heeft gemaakt, blijft hij wel belangrijk als back-up. Vooral bij langeafstandsvluchten kan een ontregelde noordpool grote afwijkingen veroorzaken. “Mocht men er geen rekening mee houden, zou men er snel 100 kilometer naast zitten”, vertelt de Leuvense geoloog Manuel Sintubin aan De Morgen.

Ook kompassen in elektronische apparaten hangen vaak af van magnetisme en zelfs het Amerikaanse leger gebruikt het magnetische noorden voor bijvoorbeeld parachutesprongen. Wetenschappers zijn dus genoodzaakt snel in te grijpen.

Britse en Amerikaanse wetenschappers brengen de magnetische polen in kaart met het World Magnetic Model (WMM). Het WMM krijgt doorgaans om de vijf jaar een update, maar nu zijn de wetenschappers genoodzaakt om de update al een jaar vroeger door te voeren. Door de shutdown in de VS liet die update even op zich wachten, maar gisteren werd het nieuwe WMM dan toch de wereld in gestuurd.

Poolwissel

Sommige wetenschappers zien in de verschuiving een voorbode van het omkeren van de magnetische polen van de aarde. Daardoor zou de magnetische noordpool de magnetische zuidpool worden en omgekeerd. Dat kan verregaande gevolgen hebben, onder meer voor het stroomnet en voor onze communicatiesystemen. Het zou ook het leven aan de aardoppervlakte blootstellen aan hogere dosissen straling van de zon en de ruimte doordat ons magnetisch veld erdoor verzwakt.

Dat omkeren is iets dat normaal gezien om de 200.000 tot 300.000 jaar gebeurt. De recentste ommekeer dateert echter al van 780.000 jaar geleden, waardoor sommige wetenschappers denken dat het niet lang meer zal duren eer er een nieuwe aankomt.

Hoe snel de ommekeer exact gaat? De wetenschap krijgt het voorlopig niet preciezer dan “in een paar duizend jaar”, maar de gevolgen zijn wel de hele tijd te voelen. “Er wordt algemeen aanvaard dat tijdens de ommekeer het magnetische veld verzwakt tot 10 procent van zijn volledige potentieel”, aldus Brad Clement van de Florida International University. “Als het verzwakt is, draaien de polen ongeveer 180 graden, waarna het magnetische veld weer sterker wordt in de omgekeerde richting. En dat kan dus duizenden jaren duren.” 
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludwig Vanden Boer

  Als de russen dan maar geen taks zullen heffen op het gebruik van het kompas, eens de noordpool in Rusland is aangekomen. De Belgische regering zou het doen, zeker weten. Na het betalen voor de zure regen, het gat in de ozonlaag en de co2 kunnen ze nu een noordpoolverplaatsingstaks heffen.

 • Kirsten Hershe

  Door de pool wissel gaat ook ons klimaat veranderen, jetstreams zullen zich verplaatsen waardoor het noorden warmer wordt en het zuiden kouder. En niet door teveel fossiele brandstoffen te gebruiken en CO2 uit te stoten, wat overigens onze bloemen en gewassen doet groeien, zoals wetenschappers en bosbrossers ons trachten wijs te maken. Er zijn al ruim bewijzen te vinden op internet over de pool wissel maar dat komt niet in de mainstream media.

 • Peter Erven

  Mooi, dan zijn zij de koning van het noorden.

 • Nick Lersberghe

  @Jan Joret Dat valt te zien aan de manier waarop het gesteente bij de Mid-Atlantische Rug stolt. Daar valt een alternerend patroon te zien in de uitlijning van de mineralen. Door de afstand tussen de strepen kunnen we achterhalen hoeveel tijd er tussen omwisselingen ligt

 • emiel wouters

  zou het niet zijn dat de russen nieuwe magneten aan het testen zijn. voor de nieuwe magneet wapens dat ze aan het ontwikkelen zijn. en wijze daarom niet alle kompassen dan naar de russen. we zijn toch gewoon van altijd naar de russen te wijzen. kat de kompassen het dan ook maar doen.