De aarde heeft er een maan(tje) bij, maar ze is weer weg in april

De maan
Getty Images De maan
De aarde is een tweede maan rijker, al is het ding niet veel groter dan een auto. Bovendien verlaat ze haar baan rond onze planeet al over twee maanden.

Astronomen Kacper Wierzchos en Teddy Pruyne, van het door de NASA gefinancierde project Catalina Sky Survey, stootten in de nacht van 15 februari op een object met een grootte van 1,90 op 3,50 meter dat rond onze planeet draait. “GROOT NIEUWS. De aarde heeft een nieuw gevangen/mogelijke minimaan met de naam 2020 CD3", twitterde Wierzchos. Het zou kunnen gaan om een koolstofhoudende asteroïde.

Voor de astronoom is de vondst belangrijk, want “het gaat om slechts de tweede asteroïde waarvan bekend is dat ze rond de aarde draait”, na 2006 RH120, een object dat ook dankzij het Catalina Sky Survey werd gevonden en tussen september 2006 en juni 2007 rond de aarde draaide. Het nieuwe object zou drie jaar geleden door de zwaartekracht van onze planeet zijn gevangen, zegt de astronoom.

Volgens het Centrum voor Planetoïden van het Smithsonian Astrophysical Observatory is er geen enkele link met een gekend artificieel object gevonden, waardoor het wel zeker een object moet zijn dat we met onze zwaartekracht hebben ingepalmd.

Weg in april

De baan van onze nieuwe maan is niet stabiel en 2020 CD3 is zich al aan het verwijderen uit het systeem aarde-maan. In april zou de maan alweer moeten verdwenen zijn, zegt Grigori Fedorets van de Queen’s University in Belfast tegenover het populair-wetenschappelijke magazine New Scientist.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.