Exclusief voor abonnees

De aarde als onuitputtelijke schone energiebron

In het IJslandse dorpje Hveragerdi maakt een inwoonster gebruik van een geothermische bron. Brooddeeg verpakt in een leeg melkkarton wordt in twaalf uur klaargestoomd tot brood.
Hollandse Hoogte In het IJslandse dorpje Hveragerdi maakt een inwoonster gebruik van een geothermische bron. Brooddeeg verpakt in een leeg melkkarton wordt in twaalf uur klaargestoomd tot brood.
Europa kan scoren met aardwarmte, zegt de Nederlandse geoloog Jon Limberger. Vandaag promoveert hij aan de universiteit van Utrecht op een studie hierover. Nederland lijkt bij uitstek geschikt. Kan het Groningse gas ingeruild worden voor geothermie?

De wind, die voel je als je er tegenin moet ploeteren op de fiets. De zon gloeit 's zomers op de huid. Logisch dus, dat er in de hele wereld windmolens en zonnepanelen verschijnen. De natuurkrachten melden zich, als onuitputtelijke schone energiebron. Ze vervangen vuile steenkolen, olie en aardgas.

"Wat mij zo fascineert", zegt geoloog Jon Limberger (31), "is dat er stilletjes nog een andere grote hernieuwbare energiebron is." Die zit onder onze voeten, kilometers diep in de bodem. Warmte, opgeslagen in waterreservoirs. Zelfs als bedrijven er maar een fractie van omhoog zouden pompen, ontdekte de promovendus, levert dat genoeg energie voor de hele wereld op. Daarin verschilt de bodem niet veel van wind en zonneschijn. Op steeds meer locaties gaat de warmteboor de grond in. Maar geothermie staat nog in de kinderschoenen.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob(Robert) Bruyland

  ik heb een vaste warmte van 9°c op 42 meter , maar moet wel belasting betalen op een geschatte hoeveelheid gebruikt water , of ik nu veel gebruik of niet , ik zou er anders wel een warmtepomp willen op zetten , maar wacht op subcide van de roverheid.

 • Willy Rubens

  Men had de koolmijnen nooit mogen sluiten. Je had in de mijngangen waterleidingen kunnen leggen. Al het water wat je door die gangen zou sturen kwam er dan uit als water van +-35°C.

 • james vroman

  in Friesland is er iemand die zijn hele boerderij verwarmt met zijn mesthoop ..huis ,stallen en wam water ...een simpele boer .

 • Lilianne Van Neylen

  Geothermie heeft Vito in Mol al lang uitgevonden EN bezig te implementeren om een flink gedeelte van de Kempense gezinnen van verwarming te voorzien! Zo een krantenartikel zet veel mensen toch op het verkeerde been. Zeg nu toch eens met trots dat de Belgen eerst waren!

 • armand mudah

  Jean-Pierre er worm geen water omhoog gepompt , men steekt er buizen in waarin een vloeistof word rondgepompt enkel de warmte komt boven