Computerprogramma ontdekt grootste priemgetal: een miljoen cijfers méér dan het vorige

thinkstock
Een speciaal computerprogramma heeft na zes dagen non-stop rekenen het grootste priemgetal tot nu toe ontdekt. Dat getal bestaat uit 23.249.425 cijfers, bijna een miljoen cijfers meer dan de vorige recordhouder. Een priemgetal kan alleen door één en door zichzelf worden gedeeld.

Een 51-jarige Amerikaan had het speciaal daarvoor geschreven computerprogramma Prime95 aan het werk gezet. In de computer zat een quad-core Intel i5-6600-processor. Na de vondst werd het recordgetal gecontroleerd met vier verschillende programma's op vier verschillende computersystemen. Het bleek te kloppen.

Wie het priemgetal zou printen, kan 9.000 boekpagina's vullen. "En als je elke seconde vijf cijfers binnen 2,5 centimeter invult, heb je 54 dagen later het getal van 118 kilometer lang'', aldus de Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), een collectieve zoektocht naar zulke extreme getallen.

De ontdekker krijgt mogelijk een beloning van 3.000 dollar, omgerekend ongeveer 2.500 euro. GIMPS hoopt ooit een priemgetal van 100 miljoen cijfers te vinden.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pieter De Koninck

  Een priemgetal is een priemgetal he, Johnny, welke methode je ook gebruikt. Als je deelbaar bent door drie noch door vijf heb je al een kans om priemgetal te zijn

 • Gaston Batsleer

  Voor zij die dergelijk onderzoek nutteloos achten, priemgetallen spelen een belangrijke rol bij veilig internet bankieren om de codes te genereren via de digipass. Slechts één voorbeeld waar de wiskundige codeertheorie in onze huidige maatschappij gebruikt wordt.

 • Sonia Lockkamper

  en wat kunnen we er mee doen

 • william willems

  Hier wacht ik al 68 jaar op. Eindelijk.

 • Johnny Verhoeven

  Het gaat hier over een mersenne priemgetal. Dit zijn priemgetallen die 1 minder zijn dan een macht van 2. Ze zijn makkelijker te vinden dan andere priemgetallen. Het had er voor de volledigheid we bij mogen staan.