Complottheorie van tafel geveegd: nieuwe coronavirus ontstond in de natuur, niet in een laboratorium

De complottheorie, dat het nieuwe coronavirus door de mens in een laboratorium gemaakt zou zijn, klopt niet.
Photo News De complottheorie, dat het nieuwe coronavirus door de mens in een laboratorium gemaakt zou zijn, klopt niet.
Een populaire complottheorie is dat het nieuwe coronavirus, Covid-19, een menselijke oorsprong zou hebben: gemaakt en verspreid door mensen met slechte bedoelingen. Die wilde theorie kan dankzij het onderzoek van Amerikaanse wetenschappers van tafel geveegd worden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De onderzoekers van het Scripps Research Institute (Californië) hebben tijdens een grondige analyse van het nieuwe virus geen enkele aanwijzing gevonden die impliceert dat het in een laboratorium gefabriceerd werd. “Door de beschikbare data van de ons bekende stammen van het coronavirus te bestuderen, kunnen we nu met zekerheid zeggen dat het nieuwe coronavirus door natuurlijke processen is ontstaan,” beklemtoont hoofdonderzoeker Kristian Andersen. De bevindingen werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Medicine.

Sleuteleiwit

Hoe het team van Andersen te werk is gegaan? De onderzoekers vergeleken het nieuwe virus met oudere varianten en focusten daarbij op het zogenaamde spike- of sleuteleiwit. Dat is het deeltje van het virus dat zich aan menselijke cellen hecht en hen infecteert.

Uit het onderzoek bleek dat het eiwit zich, zodanig bedreven, aan menselijke cellen kan binden, waardoor het alleen het resultaat kan zijn van natuurlijke selectie.

Structuur

Bij een tweede onderdeel van het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de structuur van het virus. Logischerwijs, als het virus werkelijk ontworpen werd door mensen, zou er voor een structuur gekozen zijn die aanleunt bij een ander, mogelijks dodelijk virus. De structuur van Covid-19 is echter meer verwant aan virussen die we aantreffen bij vleermuizen. “Deze twee kenmerken van het virus sluiten uit dat het virus ontstaan is door manipulatie in het laboratorium,” besluit Andersen.

In dit dossier hebben we de belangrijkste vragen en achtergrondinformatie over het virus voor u gebundeld.

Lees ook: 

Marc Van Ranst en Steven van Gucht geven toe: “We hadden scholen nooit mogen sluiten”

Belgische ziekenhuizen kunnen crisis nog aan, “maar als trend zo doorgaat, krijgen we het moeilijk”
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  En heeft het verleden het al niet bewezen, bij een ernstige catastrofen overleefd niet de mens maar de dieren. De grootste en de sterkste en de slimste (dinosaurussen en mensen) waren allemaal verdwenen. En wat bleef er over: de kleinsten die konden schuilen onder de grond. Dat zal in de toekomst ook zo zijn. we hadden van de dieren moeten leren, en onder de grond gaan wonen i.p.v. in mooie huisjes. om te laten zien WIE WIJ ZIJN.

 • Marco Maerten

  Sinds 1970 zijn 6 op 10 diersoorten verdwenen onder het mom 'economische groei' en is er minder 'verdunning' van virussen en bacterien over een aantal dieren(dragers). Ook massale ontbossingen zorgen voor grondige verstoringen in ecosystemen,we zullen steeds meer te maken krijgen met virale aanvallen,denk aan ontdooien permafrost door onnatuurlijke opwarming.

 • pol van de velde

  Wie niet in complot theorieën geloofd moet maar eens de documentaire bekijken "unacknowledhed" op Netflix.

 • raf peeters

  Nu even serieus ,denk je nu werkelijk dat ze dit gaat toegeven?.Denk dat er grondig wat mis gegaan is in een of ander labo.

 • emiel wouters

  Mensen die weten wat NBC oorlogsvoering is weten veel beter. NBC of te wel Nucleaire, Biologische en Chemische oorlogsvoering. Maar worden die niet het zwijgen opgelegd? Hier zijn toch staats- en militaire geheimen mee gemoeid? Wanneer komt er nog eens een klokkenluider?