Chinezen gebruikten 2500 jaar geleden al cannabis voor psychoactieve effecten

Een houten vuurkorfje en stenen die gebruikt werden voor de verbranding van cannabis, werden opgegraven op het op het 2500 jaar oude Jirzankal-kerkhof in China.
AFP Een houten vuurkorfje en stenen die gebruikt werden voor de verbranding van cannabis, werden opgegraven op het op het 2500 jaar oude Jirzankal-kerkhof in China.
Wetenschappers hebben in een 2500 jaar oude graftombe in het westen van China het vroegste bewijs gevonden voor de menselijke consumptie van cannabis als drug. Dat blijkt uit een onderzoeksverslag dat gisteren gepubliceerd werd in het tijdschrift Science Advances.

Omstreeks 4000 v. Christus werden in Azië al cannabisplanten geteeld als een bron van vezels voor kledij en touwen en voor de vervaardiging van hennepzaadolie. Het was tot op heden echter onduidelijk of de plant ook gebruikt werd omwille van zijn psychoactieve werking of om andere rituele redenen.

Een internationaal team van wetenschappers heeft nu de inhoud van tien houten vuurpotjes geanalyseerd die werden opgegraven op het 2500 jaar oude Jirzankal-kerkhof, een begraafplaats in de Pamirbergketen in het westen van China. De potjes bleken gebruikt te zijn voor de verbranding van wierook en ander plantaardig materiaal. Uit een chemische analyse bleek dat negen van de tien vuurpotjes ooit cannabis bevatten.

THC

De onderzoekers vergeleken deze cannabis met de cannabisplanten die 1600 kilometer verderop, op de Jiayi-begraafplaats werden aangetroffen, in graven die dateren uit de achtste tot de zesde eeuw voor Christus. De Jirzankal-cannabis bleek moleculaire resten te bevatten van THC (tetrahydrocannabinol): het chemische bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de psychoactieve effecten van cannabis. De cannabisvariant van Jiayi bevatte geen THC. 

Het onderzoeksteam vermoedt dat de mensen van Jirzankal opzettelijk planten met een hoger THC-gehalte teelden en ze verbrandden bij begrafenisrituelen. Het is het vroegste bewijs van het gebruik van cannabis voor zijn psychoactieve eigenschappen. 

Herodotus

Er is verder geen bewijs dat er in Azië gebruik gemaakt werd van pijpen of soortgelijke attributen voor het contact met de westerse wereld in de moderne tijd. 

In de vijfde eeuw voor Christus beschreef de Griekse historicus Herodotus in zijn werk Historiën wel al hoe de Scythen, Iraanse ruiterstammen uit de Euraziatische steppe, zich na het begraven van hun doden met cannabisrook zuiverden: “De Scythen nemen vervolgens het zaad van deze hennep en kruipen onder de matten, gooien het op de gloeiend hete stenen, waar het smeult en dampen uitzendt die een Grieks stoombad niet kan overtreffen. De Scythen huilen van vreugde in het stoombad”, schreef hij. Herodotus merkte ook op dat de cannabisplant “zowel vanzelf groeit als gezaaid wordt.

“Mensen staan sceptisch tegenover Herodotus’ etnografieën van buitenlandse volken”, zegt Emily Baragwanath, experte Klassieke Oudheid aan de Universiteit van North Carolina. “Maar de archeologie blijft overeenkomsten vinden tussen de echte wereld en wat er in zijn ‘Historiën’ staat.”

REUTERS2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johan Billiet

    Chinese (TCM) geneeskunde (inclusief acupunctuur) is al meer dan 3000 jaar oud en wordt heden ten dage nog met succes aangewend...

  • Ives Coupie

    2500 jaar geleden wisten ze al meer dan onze politiekers nu