Chinese Chang'e 4-missie als eerste ooit succesvol geland op achterzijde van maan

De Chinese Chang’e 4-ruimtesonde is succesvol geland op de achterzijde van de maan. Dat meldt de Chinese staatsomroep CGTN via Twitter. China is daarmee het eerste land dat er in slaagt een landing te maken op de achterzijde van de maan. De sonde gaat onder meer proberen om er aardappelen en zijderupsen te kweken. 
De sonde heeft al meteen een eerste foto doorgestuurd.
AP De sonde heeft al meteen een eerste foto doorgestuurd.

De sonde landde om 3.26 uur Belgische tijd. De sonde, waarin een robotvoertuig zit om het maanoppervlak te exploreren en experimenten uit te voeren, werd gelanceerd op 8 december. De raket Lange Mars 3b met de sonde Chang’e 4 vertrok vanaf een startplatform in het Zuid-Chinese Xichang. 

De onbemande missie is genoemd naar de Chinese godin van de maan. China is nu het eerste land dat erin geslaagd is om een (zachte) landing te maken op de achterzijde van de maan. Het is met andere woorden een baanbrekende ruimtevaartmissie. China ontwikkelt al jaren een ambitieus ruimtevaartprogramma.

“Dit is een primeur voor de mensheid en een indrukwekkende prestatie”, klinkt het bij NASA-topman Jim Bridenstine die het Chinese team via Twitter feliciteert.

“Dat de Chinezen op een plek zullen landen van waarop de aarde nooit is te zien, is een absolute primeur”, weet ook Koen Geukens van Volkssterrenwacht Urania. “De maan blijft immers altijd met dezelfde zijde naar ons gericht. Dat alleen al maakt Chang’e-4 een héél speciaal project.” 

Maar naast prestige speelt er ook een wetenschappelijk belang. “De achterzijde van de maan wordt als de ideale locatie beschouwd om het heelal te bestuderen, zonder storende invloeden zoals radiosignalen afkomstig van de aarde”, legt de sterrenkundige uit. “De Chinezen hopen onder meer straling op te vangen van waterstofgas uit de begintijd van het heelal. Analyse van bodem en gesteente moeten voorts uitmaken of de achterzijde verschilt van de voorzijde. Waarschijnlijk kennen beide een andere voorgeschiedenis. Zo weten we al dat er aan de andere kant amper of geen donkere zeeën zijn. Alle bijkomende info leert ons ongetwijfeld meer over de voorgeschiedenis, en mogelijk ook het ontstaan van de enige natuurlijke satelliet van onze aarde.”

De sonde heeft ook zaadjes van planten en eitjes van de zijderups mee. De Chinezen willen daarmee onderzoeken of die op de maan kunnen ontkiemen.

Verwarrende signalen

In de loop van de nacht verschenen op Twitter berichten van een succesvolle landing die daarna weer werden gewist. Onder andere de Chinese staatsomroep CGTN bevestigde een succesvolle landing om het nieuws meteen daarna weer te verwijderen. Ook de Chinese krant China Daily schreef dat in een tweet die daarna werd gewist. 
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Aardappel Een van de moeilijkste planten Zouden beter planten uit droge of woestijn gebieden die eetbaar zijn testen!

 • Geert Tamsyn

  Dikke proficiat aan de Chinezen: ze staan nu even ver als de Amerikanen een goeie 50 jaar geleden ...

 • Lucien Mertens

  Pink Floyd kan tevreden zijn.

 • Georget PAPPENS GEORGET

  Ik geloof hier helemaal niets van.. Zou daar staan om geen storende invloed te hebben van de aarde. En zij kunnen wel iets sturen??? Leg het eens uit.

 • Karel Tichmann

  Om op de maan te landen is zó van 1970....