China lanceert sonde die donkere zijde van de maan moet verkennen

De lancering van maansonde Chang'e 4.
REUTERS De lancering van maansonde Chang'e 4.
China heeft vandaag de eerste sonde ooit gelanceerd die de achterzijde van de maan moet gaan verkennen. De missie maakt deel uit van het ambitieuze Chinese ruimtevaartprogramma. Dat deelt het persagentschap Xinhua mee. 

Om 2.23 uur lokale tijd lanceerde een Long March-3B-raket de maansonde, inclusief een landingsgestel en een rover, vanuit het lanceerplatform Xichang in het zuidwesten van China.

Sonde Chang'e-4 is de eerste die zal landen op de achterzijde van de maan. In het verleden hebben ruimtetoestellen die kant al verkend, maar nooit eerder zette een toestel zich er aan de grond.

De aarde en de maan roteren synchroon, wat betekent dat een volledige rotatie van de maan om haar eigen as precies even lang duurt als een complete omwenteling om de aarde. Bijgevolg kan de achterkant van de maan niet vanaf de aarde geobserveerd worden. 

De Chang’e-4 moet onder andere het terrein en de landformaties van de achterkant van de maan verkennen, de bodemsamenstelling detecteren en de neutronenstraling bestuderen.

Ambitie

De uitbouw van een ruimteprogramma is een grote prioriteit van de Chinese president Xi Jinping. China wil tegen 2030 net zoals Rusland en de VS een grote ruimtemacht worden. Het land zal volgend jaar beginnen met de constructie van zijn eigen bemande ruimtestation. 

China beweert dat het enkel vreedzame ruimteambities heeft, maar het Amerikaanse ministerie van Defensie beweert dat de Chinese activiteiten andere landen zullen verhinderen om in crisistijden gebruik te maken van de ruimte-infrastructuur.

Bekijk ook:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERT DE KOSTER

  De donkere zijde van de maan bestaat niet, overal komt evenveel licht. Wel bestaat de achterkant van de maan die we nooit te zien krijgen (tenzij we een ruimtevlucht zouden ondernemen die ons ver genoeg brengt)

 • Alex Wellens

  Wat denken ze te vinden? Autobots?

 • Steven Mullenders

  Daar gaan we niets meer van horen. Iedereen weet toch dat daar een geheime basis van aliens staat ;) ?

 • guido vermeyen

  De verlichte kant voor de Amerikanen, de donkere zijde voor de Chinezen, dat is dan ook weer verdeeld, de Russen zullen wel meedoen met de Chinezen, Russen leveren de zaklampen bij de bemande landing binnenkort.....

 • KRISTOF NOPPE

  Die gaan daar nie welkom zijn bij de aliens.