Bezoekers Oktoberfest München stootten 1.000 keer zoveel methaan uit als een varken op 1 jaar tijd

EPA
Het grootste volksfeest van Duitsland is inmiddels alweer gepasseerd. Of het een succesvolle editie was? Dat bewijzen de cijfers alvast: op twee weken tijd (van 21 september tot 6 oktober) passeerden meer dan 6 miljoen bezoekers langs de biertenten waar 7,3 miljoen liter aan bier rijkelijk vloeide. Maar ook, de methaanuitstoot lag op twee weken 1.000 keer zo hoog als de jaarlijkse methaanuitstoot van een varken. 

Wie regelmatig diep in het glaasje kijkt, kent de gevolgen inmiddels wel. Behalve een kater kan je daags nadien ook wel eens last hebben van boeren, hoorbaar gerommel van de darmen en winderigheid. Dat maakt van Oktoberfest in München een interessant fenomeen om de gevolgen van zo’n groot volksfeest te bestuderen, in het bijzonder de hoeveelheid methaan die dan wordt uitgestoten.

Onderzoekers van de Technical University of Munich dwaalden tijdens de Oktoberfest 2018-editie enkele dagen rond tussen het feestgedruis om luchtstalen te verzamelen. Bij het verwerken van de gegevens werd rekening gehouden met windsnelheid en –richting waarna men concludeerde dat er tijdens het festival gemiddeld zo’n 1.500 kilogram aan methaan werd uitgestoten. Ter vergelijking, een varken – de belangrijkste bron van methaanuitstoot na koeien - stoot jaarlijks zo’n 1,5 kilogram methaan uit.

Kooktoestellen

Maar is die grote hoeveelheid methaan in München dan werkelijk afkomstig van wat winderigheid, te wijten aan de overvloedige alcoholconsumptie? Hoogstwaarschijnlijk niet, stellen de onderzoekers. Veel waarschijnlijker is de uitstoot afkomstig van de talrijke kooktoestelletjes en verwarmingstoestellen op gas.

AFP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francine vanderstraeten

  Laat ons de muggenziefters een ander werkje geven, reken dat ook eens uit voor alle muziekfestivals en de vervuiling van de NGO schepen en op die overbeladen schepen!

 • Robin Matthé

  Wat een verspilling van middelen,echt niets beter te doen?

 • Yvan Lissens

  Gaan ze nu op alles liggen vitten? Een mens ademt per dag ongeveer 900 gram CO2 uit, moeten we binnenkort dan ook stoppen met ademen? Dat men een aanpak van de luchtvervuiling wil kan ik begrijpen, maar het is er tegenwoordig zwaar over. Als we binnenkort enkel nog mogen werken en zoveel mogelijk afdragen, dan hoeft het voor mij niet meer. Die klimaathype begint stilaan te vervelen.

 • Arend Donderbusser

  Dus 6 miljoen mensen stoten 1000 x zoveel methaan uit op 2 weken als 1 varken op 1 jaar? op een jaar stoten ze dus 1000 x 26 = 26000 keer zoveel methaan uit als 1 varken. Wat voor onzinnige berekening is dit eigenlijk? Zeg dan gewoon dat 230 mensen evenveel scheten laten als 1 varken... En waarom zou je dat zeggen?

 • Patrick Verbelen

  Haha hoe verzinnen jullie het !