Best mogelijk dat aliens al eens bij ons langskwamen, beweert NASA-wetenschapper

Aliens hoeven er helemaal niet zo uit te zien.
iStock Aliens hoeven er helemaal niet zo uit te zien.
Buitenaards leven, het blijft een geweldig groot mysterie. Bestaat het? En zo ja, ook bij ons? Volgens Silvano P. Colombano, een professor die voor de NASA werkt, hebben we alleszins een veel te bekrompen visie op wat aliens zouden kunnen zijn. Volgens hem is het best mogelijk dat aliens al ooit voet op onze aarde hebben gezet, en dat we ze gemist hebben. Hij voegt eraan toe dat niet elke ufo-melding kan “verklaard of ontkend” worden.

“Ik wil alleen maar wijzen op het feit dat het intelligent leven dat wij zouden kunnen vinden en dat ervoor zou kunnen kiezen om ons te vinden - als dat nog niet het geval is - misschien helemaal niet wordt geproduceerd door organismen op koolstofbasis zoals de mens”, schrijft professor Colombano. Aliens zouden dus een heel andere chemische samenstelling kunnen hebben.

Hij zou zeker niet van stoel vallen als zou blijken dat buitenaardse wezens al veel verder dan de menselijke technologie staan. Dat interstellair reizen binnen hun bereik ligt, bijvoorbeeld. “De enorme tijdsverschillen in potentiële evoluties maken de kans op technologische ‘overeenkomsten’ heel klein”, aldus Colombano over de mogelijke verscheidenheid aan ontstane levensvormen in ons universum.

Uiterst kleine superintelligente entiteit

De professor pleit voor het verbreden van onze inzichten. Hij roept fysici op om op basis van de gekende theorieën toch de “speculatieve” toer te durven opgaan, meer op schaal van de ruimte. We moeten “zelfs onze meest gekoesterde veronderstellingen herbekijken”, argumenteert Colombano. 

“Onze typerende levensduur hoeft niet langer een beperking te zijn... en de grootte van de ‘verkenner’ zou weleens die van een uiterst kleine superintelligente entiteit kunnen zijn”, aldus de NASA-wetenschapper over interstellaire ruimtereizen. Hij suggereert het bestaan van veel verder ontwikkelde vormen van buitenaards leven, vergelijkbaar met de menselijke creatie van alsmaar intelligentere computers waarmee wij in symbiose treden. Denk maar aan artificiële intelligentie.

Nog onder ons?

Ook de manieren van communicatie waarop we ons altijd al concentreerden zijn volgens Colombano misschien aan herziening toe. Zoals radiogolven, die weleens compleet verouderd zouden kunnen zijn voor aliens. Wat de professor dan weer de bedenking ontlokt dat aliens mogelijk ooit al op onze aarde kwamen, hier even een kijkje namen, en al snel weer weg waren, uit desinteresse. Of... ze zijn nog altijd onder ons, terwijl we niet eens weten hoe met hen te communiceren.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eveline Van den Hout

  "Erich Von Däniken : Waren de goden astronauten" en "Ancient Alliens" op de TV zender History (nr 353 Telenet). We worden voorbereid op het bestaan van buitenaards intelligent leven.

 • Carlos Simonis

  Heb nooit getwijfeld dat er een ander levensvorm dan een mens zou bestaan binnen of buiten ons universum. UFO's die zijn waargenomen door austronauten, piloten etc.etc., is niet de vraag of ze bestaan, ze zijn er gewoon. En komen niet van deze aarde.

 • Joachim Albert

  @ P. Van Soest, als u denkt dat we alleen zijn, denkt u wat bekrompen ttz we zijn waarschijnlijk de enige mensen maar leven op andere planeten of zonnestelsels is zeker, heel zeker; alleen in een andere vorm: virus, bacterie, plant of een ander levend wezen (waarschijnlijk met een, voor ons, afzichtelijke vorm/uiterlijk). Maar we zijn niet alleen, anders zou god bestaan en zijn we gecreeerd, wat het geval niet is. Mvg

 • Peter Van Soest

  inderdaad wij zijn er toevallig en daardoor misschien wel helemaal alleen..heb ik al altijd gezegd

 • Dimitri Mostrey

  Het is naïef te denken dat we alleen zijn in de onmetelijke Ruimte. Het probleem is niet alleen afstand, ook tijd. Als de Aarde 1 uur bestond is de Mens 1 sec geleden ontstaan, landden we op de Maan microseconden geleden. Gaan we er nog zijn over 1 sec? De belangrijkste vraag die we hen kunnen stellen is: "Hoe hebben jullie zichzelf overleefd?"