Belgische Antarctica-expeditie 'Belgica 120' in moeilijkheden bij Kaap Hoorn

De 'Australis', waarmee de expeditie 'Belgica 120' doorging.
Ocean Expeditions De 'Australis', waarmee de expeditie 'Belgica 120' doorging.
De Belgische expeditie Belgica 120 is eind februari in de problemen gekomen voor de kust van Kaap Hoorn. Dat schrijven de kranten van Vers L'Avenir vandaag. Een Chileens schip moest hen ter hulp komen en zette de Belgische onderzoekers af in de haven van Ushuaia.

Expeditieleider Bruno Danis (ULB) gaf tekst en uitleg op de blog van de expeditie. Belgica 120 bestaat uit negen Belgische wetenschappers die aan boord van de zeilboot Australis onder meer de biodiversiteit op Antarctica willen onderzoeken. 

De boot had op de ochtend van 25 februari de haven van Ushuaia verlaten om richting Antarctica te gaan. "Alles ging goed", schrijft Danis. Op de tweede dag van de reis hoorden de bemanningsleden echter een grote knal ter hoogte van de versnellingsbak van de boot. De motor moest worden stilgelegd. Het schip had op dat moment al een derde van de afstand afgelegd. 

Het euvel was niet te verhelpen. "De Australis heeft twee manieren om vooruit te komen: met de zeilen en met de motor. Zonder motor is precies navigeren echter moeilijk", zegt Danis. De Australis zond dus een boodschap om hulp uit.
Het Chileense schip Sibbald kwam de expeditie ter hulp en bracht de boot in veiligheid. Een en ander veroorzaakte behoorlijk wat stress voor de bemanning, maar "de situatie is nooit kritiek geweest".
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Van Haevre

  Dikke nekken leer eerst varen en zeilen, en een schip heeft geen versnellingsbak maar dat noemt een keerkoppeling, en wie betaald dat feestje

 • Thomas Anderson

  Bende prutsers!

 • ka Van der Linden

  Snoepreisje. Meer is het niet, maar wie moet het allemaal betalen ? De Vlaamse simpele kiezer.

 • jean albert

  versnellingsbak kapot ? even bij de garage binnengaan ! zo gefikst.

 • roland peeters

  Een Belgische expeditie,ze gaan met een zeilboot maar ze kunnen niet mee overweg,en dan zijn ze tenslotte nog niet stressbestendig!