België investeert 816 miljoen euro in nieuwe Europese ruimtevaartprogramma's

"Een enorme stap voor Europa na de eerste maanlanding", reageerde Jean-Yves Le Gall als voorzitter van het Franse ruimtevaartbureau CNES.
Photo News "Een enorme stap voor Europa na de eerste maanlanding", reageerde Jean-Yves Le Gall als voorzitter van het Franse ruimtevaartbureau CNES.
De 22 lidstaten van het Europese Ruimtevaartbureau ESA hebben ingestemd met een recordbedrag van 14,4 miljard euro voor nieuwe programma's. Dat maakte directeur-generaal Jan Wörner vandaag bekend op de tweede en laatste dag van de ministerconferentie van de organisatie in Sevilla. België neemt 5,7 procent van het investeringspakket op zich, goed voor in totaal 816 miljoen euro.

ESA had aanvankelijk een bedrag van 14,3 miljard euro voorgesteld. Sinds de intergouvernentele organisatie in 1975 opgericht werd, is nooit een hoger bedrag uitgetrokken.

"Een enorme stap voor Europa na de eerste maanlanding", reageerde Jean-Yves Le Gall als voorzitter van het Franse ruimtevaartbureau CNES. "Alle records inzake financieel engagement zijn gebroken."

Leidende rol voor Duitsland
Duitsland gaat er prat op helemaal vooraan te staan wanneer Europa een grotere rol in de ruimte wil spelen met eergierige projecten en meer investeringen. Duitsland trekt 3,3 miljard euro uit en neemt daarbij op langere termijn de leidende rol in ESA over van Frankrijk, dat 2,7 miljard toezegde. In het tijdvak 2017-2019 bedroeg de Duitse inspanning ongeveer 1,9 miljard euro.

Duitsland is ook "zeer tevreden" dat Europa gezien de toenemende internationale concurrentie meer aandacht schenkt aan ruimtevaart dan in het verleden. Zo zullen aardobservatie, de ontwikkeling van de nieuwe draagraket Ariane-6 en een nieuwe maanmissie het middelpunt van de prioriteiten vormen. “We zullen deelnemen aan het Amerikaanse maanprogramma Artemis, maar daarnaast zal Europa ook Europeanen naar onze natuurlijke satelliet sturen”, verzekerde Wörner.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alec Verbruggen

  Maar dienst cultuur hun 8 miljoen is teveel volgens onze topministers.

 • Jan hertogs

  Als ik zie hoe die mannen werken dan Smijten ze de helft weg aan gefoefel....musk gaan sneller en goedkopen zonder het gesmos

 • william Masson

  Goed kunnen de ecologisten en gelukzoekers mars gaan koloniseren .

 • Filip Catz

  Echt geen wonder dat we een gigantische staatsschuld hebben.

 • Polutnik Ronald

  Inplaats van al die investeringen en miljoenen te sponsoren aan andere landen, kunnen ze beter in eigen land betere pensioenen uitbetalen en de armoede uitroeien .