Bedenk maar al een wens: zondagnacht kan u elke minuut een vallende ster zien

thinkstock
Zin om nog een wens te doen? Mis dan zeker de vallende sterren niet in de nacht van zondag op maandag. Volgens astrofysicus Marc van der Sluys is het de eerste keer sinds 2010 dat de astronomische omstandigheden zo gunstig zijn.

Het hoogtepunt wordt tussen 3 en 4 uur verwacht. Zo'n 70 exemplaren zouden dan zichtbaar moeten zijn, of anders gezegd: meer dan één vallende ster per minuut. Om ze te zien, heeft u niet eens een telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om vanop een donkere plaats naar de lucht te turen. Let er dus op dat er niet te veel lichtvervuiling -zoals straatverlichting of autolampen- aanwezig is. Een heldere hemel is uiteraard ook een vereiste.

Elke zomer trekt de planeet aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Veel stofdeeltjes komen dan met een snelheid van 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Biesen

  Een ster is een zon, als er ook maar ééntje valt dan hoef je geen wens meer te doen, dan is het gedaan met ons.

 • mich lee

  Het zal weer bewolkt zijn, net als met die maansverduistering. Niets te zien, een uur nadien kwam ze achter de wolken te voorschijn.

 • Jaak Meyers

  Werkt niet bij mij. Nog nooit de Lotto gewonnen. Zelf met een miljoentje zou ik al tevreden zijn.

 • Francinne Declerque

  Wat een tegenslag, net nu geen klare hemel na bijn 2 maand wel.

 • Johan Vercarre

  Waar er geen lichthinder is natuurlijk in oververlicht België !