Australische wetenschappers detecteren recordaantal mysterieuze radioflitsen uit de ruimte

De Australia Square Kilometre Array Pathfinder of ASKAP
AFP De Australia Square Kilometre Array Pathfinder of ASKAP
Astronomen hebben met een radiotelescoop in het westen van Australië vorig jaar twintig mysterieuze en krachtige "fast radio bursts" alias radioflitsen ontdekt. Dat is dubbel zoveel als het aantal dergelijke signalen dat sinds een eerste waarneming in 2007 is gedetecteerd.

In het vakblad Nature staat donderdag te lezen dat het team met de Australia Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) ook de meest nabije en meest "heldere" snelle radioflitsen heeft waargenomen. "Door de technologie van de ASKAP te gebruiken hebben wij ook bewezen dat snelle radioflitsen eerder van een andere zijde van het universum komen dan vanuit onze galactische omgeving", schrijft Ryan Shannon van de Swinburne University of Technology.

Snelle radioflitsen duren slechts een paar milliseconden. Astronomen weten nog niet hoe ze ontstaan, maar er komen enorme hoeveelheden energie bij vrij: ruwweg 80 keer de totale jaarproductie van onze zon. Volgens Jean-Pierre Macquart van de Curtin University reizen de flitsen miljarden jaren en doorkruisen ze occasioneel gaswolken. 

Bekijk ook:
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Karel en Paul, ga samen op café verbitterd tegen elkaar doen, dit gaat over wetenschap. Inderdaad Bernd, heel het heelal wekt straling op, in diverse frequenties. Dit hoeft niks te betekenen.

 • Karel Valgaern

  Paul Boutsen: eerder nva die dit gaat opeisen om nieuwe belastingen te heffen. Want het is de schuld van groen of rood of brussel of wallonie of Europa of..... en moet dus belast worden!

 • mich lee

  franky van damme:hoe ga je in de ruimte lawaai maken? Veel geluk...

 • Bernd Vaes

  Zulke flitsen kunnen 1001 oorzaken hebben en het is goed, dat de wetenschap ze onderzoekt, gezien de hoge hoeveelheid energie die ze kunnen vormen, maar laten we dat aan de wetenschap. Radioflitsen zoals uit een radioapparaat zijn wel totaal uitgesloten, aldus geen enkele aanduiding van leven (kan ook niet gezien de massa aan energie die ze transporteren).

 • franky van damme

  nooit eens aan gedacht dat ons eigen ruimtepuin ook lawaai kan maken en/of signalen kan veroorzaken?