Archeologen vinden twee hoofdstellen van Romeinse cavaleriepaarden in Utrecht

Getty Images
Bij archeologisch onderzoek in Vinex-wijk Leidsche Rijn in Utrecht hebben Nederlandse onderzoekers twee hoofdstellen van Romeinse cavaleriepaarden gevonden. "Dit type hoofdstel is bekend van afbeeldingen op Romeinse grafstenen, maar is nooit eerder compleet gevonden", aldus een woordvoerder van de gemeente.

De archeologen vermoeden dat dit paardentuig in de Romeinse tijd opzettelijk in de Rijn is gegooid. De vondst werd samen gedaan met twee kruiken met opvallende inscripties. Een van de kruiken is doorboord. "Dit wijst op een offerhandeling. Rivieren waren gangbare plaatsen om door middel van offers contact te maken met hogere machten." De Rijn was destijds de grensrivier van het Romeinse Rijk.

Op de locatie kwamen meer oudheidkundige schatten aan het licht. Het gaat onder meer om enkele unieke wapenstukken, kledingspelden en vingerringen. In de nieuwe woonwijk zijn vaker bijzondere vondsten gedaan. Zo werd er vorig jaar nog een 2.000 jaar oude weg blootgelegd. Archeologen omschreven Leidsche Rijn toen als een schatkamer.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Toon Van Kerckhove

    Heel leuk en interessant nieuws. Dat maakt een mens blij.

  • robrecht Peeters

    de lage waterstand van de Rijn legde al meer zaken bloot zoals dinofossielen in Duitsland. Van de huidige tijd zal er helemaal niets overblijven. Binnen 1000 jaar weet geen kat bescheid over het huidige mensdom.Alsof het nooit bestaan heeft.