Archeologen vinden Incabegraafplaats in Peruaanse piramide

Archeologen aan het werk in de tombes van de Bijenpiramide (Huaca de las Abejas) in Tucume.
REUTERS Archeologen aan het werk in de tombes van de Bijenpiramide (Huaca de las Abejas) in Tucume.
In Peru hebben archeologen een omvangrijke begraafplaats van het Incavolk aangetroffen in een piramide. Die ligt in een woestijn ver van het hart van het voormalige Incarijk in de Andes.

De onderzoekers hebben tot nu toe al 24 tombes met menselijke resten, granen, kledij en aardewerk uit de Incacultuur aangetroffen op de archeologische site van Tucume, zegt Jose Manuel Escudero, directeur van het team van 89 archeologen dat de plek onderzoekt.

AFP

In Tucume liggen 26 piramides verspreid over een oppervlakte van 221 hectare. De begraafplaats werd ontdekt in de Huaca de las Abejas of de Bijenpiramide, op ongeveer één kilometer van de Huaca Larga, de 30 meter hoge hoofdpiramide, een van de hoogste in Zuid-Amerika. De onderzoekers vermoeden dat de Inca's omstreeks 1470 in de regio toekwamen.

Elite-Inca's

"We hebben alle bewijs dat dit een elitegroep van zowel mannen als vrouwen was", zegt Bernarda Delgado, directeur van het Tucume Museum, over de aangetroffen gemummificeerde lichamen. Sommige zijn in meerdere lijkwaden gewikkeld. 

"Een gewoon iemand begraaf je niet op die manier", aldus Escudero. Het feit dat er adellijke Inca's werden begraven in Tucume suggereert dat de beschaving een voorname rol speelde in de regio.

AFP

Het geslacht van de gevonden lichamen moet nog bevestigd worden, maar de archeologen vermoeden dat de vrouwen begraven werden met materialen om te weven, terwijl de mannen omringd werden met roeispanen, peddels en schelpen. De onderzoekers verwachten nog minstens tien andere lichamen te vinden.

REUTERS

Uitgestrekt rijk

Het Incarijk, dat werd bestuurd vanuit de hoofdstad Cusco, strekte zich uit van de Stille Oceaan tot het Andesgebergte. De Inca's maakten gebruik van wegen en een belastingssysteem, tot de Spaanse verovering in de zestiende eeuw alles veranderde.

In Tucume, op zo'n 650 kilometer ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima, leefde omstreeks 1100 vermoedelijk het Lambayequevolk, vooraleer de regio werd overgenomen door de Chimucultuur en vervolgens zo'n 500 jaar geleden door de Inca's.

AFP

"Er is een hergebruik van de ruimte", aldus Escudero. "Elke cultuur vond blijkbaar dat het handig was om deze locatie te gebruiken om te regeren."

De archeologen hopen nu meer te weten te komen over de Bijenpiramide waarin de tombes werden aangetroffen. "De Bijenpiramide moet een belangrijke betekenis gehad hebben om hen hier te begraven", zegt Escudero.

Tucume.
Faye Pynaert Tucume.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jintha peeters

  van de inca's kon je veel leren hoe zij alles bevoorraade probeerde in vrede te leven met andere groepen ( documentaire op canvas gezien ) laat deze met gerust

 • mich lee

  André, na x aantal jaar mag er op een gezonken schip (met verdronken bemanningsleden) wel gedoken worden; Zo'n graf wordt dus niet met rust gelaten.

 • André Gijbels

  Een Inca graf is juist hetzelfde als een zeemansgraf , dat word ook met rustgelaten en mag niet aangeroed worden

 • Ivan Hessels

  Grafschennis onder het mom van archeologie. Bah

 • Marlies Schoefs

  Ze zouden de doden beter gerust laten