Archeologen ontdekken hoe Oude Griek stierf aan perfecte cirkel in borstkas

De gespierde Oude Griek stierf aan een wonde in zijn borstkas. De wonde had de vorm van een vrijwel perfecte cirkel.
Anagnostis Agelarakis. "Execution by Styrax in Ancient Thasos." Access Archaeology 2019 De gespierde Oude Griek stierf aan een wonde in zijn borstkas. De wonde had de vorm van een vrijwel perfecte cirkel.
In 2002 vonden archeologen de restanten van 57 lichamen op het Griekse eiland Thasos. De beenderen waren afkomstig van enkele Oude Grieken die 2.000 jaar geleden stierven. Tussen alle overblijfselen lag ook het lijk van een gespierde man die vermoord werd. Vooral de wonde waaraan hij stierf, trok de aandacht van de archeologen.

De gespierde man was wellicht vijftig jaar oud toen hij stierf. Een zevenpuntige speer werd hem uiteindelijk fataal. Die speer, stelden de archeologen, werd met zoveel kracht doorheen zijn borstkas geboord dat het wapen een bijna perfecte cirkel in zijn borstbeen achterliet. “De speer penetreerde het bot in een perfecte hoek van 90 graden”, aldus Anognostis Agelarakis, een van de archeologen verbonden aan de Adelphi University in New York.

Ook al werd hij met een speer vermoord, alles wijst er op dat het niet om een oorlogswonde maar om een executie gaat. Anders zou de speer naar de man geworpen zijn, en had ze hem nooit met zoveel kracht of in een perfecte hoek van 90 graden kunnen raken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Artrose

Omdat de man op vijftigjarige leeftijd nog zo gespierd was, geloven de archeologen dat hij regelmatig een gymnasium bezocht, ging hardlopen, zwom en/of een lid van de marine was. Maar wat voor sport of oefeningen de man ook deed, ze eisten hun tol want uit het onderzoek blijkt dat de vijftiger last had van artrose op zijn sterfdag.

Gevangenisstraf en executie

Verder vermoeden de onderzoekers dat de oude Griek zijn laatste dagen in gevangenschap heeft gesleten. Uit een analyse van zijn tanden blijkt immers dat het dieet van de vijftiger enkele weken voor zijn dood verslechterde. Zijn gevangenisstraf zou dan in afwachting van een executie zijn geweest.

De executie ging trouwens als volgt: de man werd vastgebonden met zijn handen achter het hoofd. Vervolgens moest hij met zijn rug op de grond gaan liggen, of knielen. Daarop is de speer door zijn borst geboord, met een extreme kracht van zo’n 2.200 newton. Dat zou overeenkomen met een gewicht van zo’n 227 kilogram dat het slachtoffer moest incasseren.

Waarom de man precies in de gevangenis belandde en uiteindelijk geëxecuteerd werd, weten de archeologen natuurlijk niet. Al vermoeden ze dat er op dat moment politieke onrust was op het Griekse eiland. Dat kan er iets mee te maken hebben. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Max Aereinck

    @guido vermeyen : aan de structuur van de botten. Sterkere spieren trekken harder aan het skelet dat daardoor steviger wordt. Een styrax is geen zevenpuntige speer, maar een spitse speer met een gesmede punt met zeven vlakken

  • guido vermeyen

    Hoe weten ze dat dit een "gespierde" man was...?