Archeologen ontdekken drie ‘buitenaardse’ schedels in Kroatië

De drie schedels waren afkomstig van 'gewone' jongens die 12 tot 16 jaar oud waren toen ze stierven. De rare vorm van hun schedel is het resultaat van opzettelijke schedelvervorming.
PLOS One De drie schedels waren afkomstig van 'gewone' jongens die 12 tot 16 jaar oud waren toen ze stierven. De rare vorm van hun schedel is het resultaat van opzettelijke schedelvervorming.
In Kroatië zijn drie menselijke schedels opgediept, al twijfelden de archeologen een fractie van een seconde of het niet over de restanten van buitenaardse wezens ging. Tenslotte hadden de schedels een puntige, onaardse vorm. In werkelijkheid ging het om kunstmatig vervormde schedels.

De schedels werden in 2013 reeds teruggevonden op een archeologische site in Osijek. De jaren daarop werden de merkwaardige schedels geanalyseerd en die analyse werd nu gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One.

Doodsoorzaak
Uit de resultaten van de archeologen blijkt dat de schedels wel degelijk afkomstig waren van drie ‘gewone’ jongens die zo’n 1.550 jaar geleden stierven. Op dat moment waren de tieners vermoedelijk 12 tot 16 jaar oud. Daarbij waren ze duidelijk ondervoed, maar onduidelijk is nog of ze daaraan ook gestorven zijn.

Hun geschatte sterfdatum (415 tot 560 na Christus) komt immers overeen met de val van het Romeinse Rijk. Daarop kwamen nieuwe bevolkingsgroepen en culturen aan in Europa, alsook strubbelingen en nieuwe ziektes. 

Misvormde schedels

En wat dan met die vreemd gevormde schedels? Het klinkt misschien gek, maar het fenomeen waarbij de schedel opzettelijk vervormd werd, kwam in verschillende werelddelen voor. Mensen met zo’n vreemd hoofd vervulden doorgaans een hogere positie in de samenleving, wilden hun intelligentie in de kijker zetten, en/of dichter bij de geesten staan. 

Het vervormen van de schedel gebeurde voornamelijk bij kinderen, omdat een kinderhoofd nog tamelijk ‘plooibaar’ is. Bij de kinderen werd het hoofd dan tussen twee houten planken gewikkeld waardoor een geforceerde en onnatuurlijke groei werd opgedrongen. Het resultaat? Langwerpige en puntige schedels die een onaardse indruk nalaten.

Natuurlijk liepen de praktijken waarbij het hoofd werd vervormd, niet altijd succesvol af. Zo zijn er reeds talrijke restanten ontdekt van kinderen die hoogstwaarschijnlijk stierven na het uitvoeren van een zogenaamde schedelbinding.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bjorn Van Dooren

  Een hoofd tussen planken steken ? Een puntig hoofd werd aanzien als intelligentie. 1) Waarom een hoofd tussen planken steken als het kind reeds dood is ? 2) Veel ben je dan niet met intelligentie. Onmogelijk lijkt het mij al helemaal als men planken rond het hoofdje van een pasgeboren baby gaat beginnen wikkelen. Dit moet enige tijd blijven zitten om een punthoofd te krijgen. 3) waaruit is gebleken dat men toen een punthoofd zag als vorm van intelligentie ? We zijn niet alleen in deze wereld

 • René Neeskens

  Ik dacht dat het Belgische politiekers waren.

 • lieven philips

  Om een punthoofd van te krijgen

 • ANN LIMBOS

  Die zullen nogal koppijn gehad hebben !

 • Eddy Baeyens

  Von Däniken heeft hier al veel over geschreven.