Archeologen ontdekken dorp uit tijd vóór farao's in Egypte

Archelologen hebben een van de oudste dorpen in de Nijldelta ontdekt, van voor de tijd van de farao's.
AP Archelologen hebben een van de oudste dorpen in de Nijldelta ontdekt, van voor de tijd van de farao's.
Archeologen hebben een van de oudste dorpen in de Egyptische Nijldelta uitgegraven. Het dorp dateert uit de tijd voor de farao's, aldus het Egyptische ministerie voor Oudheden. Het neolithische dorp was ontdekt bij opgravingen ten noorden van Caïro, in het gebied Tal al-Samara in de provincie Dakahlyia.

De archeologen vonden onder andere beenderen van dieren en keramiek, zo zei de leider van het Egyptisch-Franse team, Frederic Gio. De vondst toont aan dat er ook al samenlevingen gevestigd waren in de Nijldelta tot 5.000 jaar voor Christus.
De afgelopen maanden maakte Egypte verschillende ontdekkingen bekend. Archeologen vonden in de stad Minja een necropolis met duizenden sarcofagen en kunstschatten.

Boost voor toerisme

Egypte wil zijn toerismesector nieuw leven inblazen. Die sector is een belangrijke bron van inkomsten voor het land, maar heeft het moeilijk door de politieke onrust sinds de opstand tegen dictator Hosni Moebarak in 2011. Dit jaar nog gaat een nieuw museum bij de piramiden van Gizeh open. Tegen 2020 moet het museum volledig klaar zijn. Onder andere schatten uit de tombe van farao Toetanchamon zullen er worden getoond.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Egypte wil zijn toerisme nieuw leven inblazen,valt het niet op dat ze daar in Egypte zo met de regelmaat van de klok wel steeds iets vinden ,vraag mij af of het wel allemaal geen opgezet geblaas is om volk naar daar te lokken,blijkbaar komt er geen einde aan hun zogenaamde oude nest ,geloof er inmiddels geen barst van.

 • Juliaan Van Reeth

  Er waren ook al samenlevingen gevestigd in Europa meer dan 30.000 jaar geleden. En ruim 20.000 jaar geleden maakten ze al kunst: zie de Venus van Willendorf, de rotsschilderingen van Lascaux en Altamira. Nil sub sole novum ...

 • Erik Wijmeersch

  Égypte, neen dank u, zal wel via national geografic de farao schatten bekijken.

 • raymond van gucht

  Weg blijven !

 • roger brouwers

  In mijne hof liggen ook zo'n putten.Ik vermoed dat die eerder afkomstig zijn van mollen.