Antarctica smelt van onderuit, en veel sneller dan gedacht

REUTERS
Erosie door warm water aan de onderkant doet de ijskap op Antarctica veel sneller smelten dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit uitgebreid Brits onderzoek op basis van satellietmetingen.

Dat de ijskap boven Antarctica niet alleen van bovenaf smelt, was al bekend. Ook onderaan smelten de gletsjers door warmer zeewater, waardoor dat water onder de gletsjer kan oprukken. Maar uit het nieuwe onderzoek blijkt dat dat op veel grotere schaal gebeurt dan tot nog toe gedacht werd, en dat vrijwel overal op het continent.

De bevindingen blijken uit gedetailleerde satellietgegevens die werden geanalyseerd door onderzoekers van het Britse Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM) en de Universiteit van Leeds. Ze brachten zo 16.000 kilometer “grounding line” in kaart: de onderzeese lijn waar de ijskap de zeebodem verlaat en begint de drijven.

Wrijving

Door de opwarming van de oceaan smelt de ijskap ook onderaan en schuift die lijn op naar het binnenland. Sinds de laatste ijstijd gebeurt dat gemiddeld met 25 meter per jaar, maar op sommige plaatsen veel sneller - op acht locaties zelfs meer dan vijf maal sneller. Dat heeft belangrijke gevolgen, want een gletsjer beweegt veel sneller als hij niet wordt vertraagd door de wrijving met de zeebodem. 

Daardoor stijgt de zeespiegel dus ook sneller.

Uit de studie, die deze week verschijnt in Nature Geoscience, blijkt dat in de Zuidelijke Oceaan zo al 1.463 vierkante kilometer onderzees ijs is gesmolten tussen 2010 en 2016 - een oppervlakte te vergelijken met die van Londen.

“Onze studie bewijst duidelijk dat de ijskap krimpt op veel plaatsen door het afsmelten aan de basis, en niet enkel op die punten die eerder al beschreven werden”, zegt hoofdauteur Hannes Konrad. “Dit terugtrekken heeft een enorme impact op de gletsjers: ze losmaken van de zeebodem vermindert de wrijving, doet ze sneller schuiven en verhoogt dus de bijdrage aan de stijging van de zeespiegel."
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jeroen sabbe

  Water zet dus uit als het bevriest en niet als het warmer word he lisette... Anders zou je buitenkraan niet springen als het vriest ... Jij heb blijkbaar niet goed opgelet in school

 • william Masson

  Onder het continent is een actieve vulkaanketen.

 • Marc Haaren

  Dat komt door die Groentenkwekerij van die wetenschappers.

 • Jim Fonteyne

  Stijging van de zeespiegel heeft niks te maken met het smelten van het ijs maar door het wegnemen van miljoenen tonnen zand uit de oceaan. Het is het land dat wegzakt niet de zee dat stijgt. (Sandhoax)

 • Ferdinand Engelbeen

  Pieter De Ruyter, volgens getijdenmetingen over de voorbije 100 jaar (ongeveer 2 mm/jaar, 20 cm over een eeuw) en satellietmetingen over de afgelopen decennia (ongeveer 3 mm/jaar, 30 cm per eeuw) is er geen enkele versnelling in de zeespiegelstijging te zien. Tijd genoeg om binnen 50 jaar de dijken een halve meter te verhogen - als het al nodig zou zijn.