Amerikaanse CO2-uitstoot stijgt ongewoon fors in 2018

AP
De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in de Verenigde Staten is vorig jaar, na drie jaren van daling, opnieuw gestegen. De onafhankelijke onderzoeksinstelling Rhodium Group schat dat de CO2-uitstoot met 3,4 procent omhoogging, de op een na grootste stijging in meer dan twintig jaar.

Alleen in 2010 nam de uitstoot nog sterker toe, toen de Amerikaanse economie uit een diepe recessie klom.
De transportsector bleef vorig jaar de voornaamste bron van CO2-uitstoot. Maar ook de energiesector, de industrie en de bouw stootten meer CO2 uit dan in 2017. 

De toenemende uitstoot van broeikasgassen als CO2 wordt algemeen beschouwd als de voornaamste factor van de opwarming van de aarde, al durven klimaatsceptici als de Amerikaanse president Donald Trump dat wel eens in twijfel trekken. Trump noemde de klimaatverandering eerder al een "hoax".

De schatting van Rhodium Group ligt in lijn met een rapport dat het Global Carbon Project in december publiceerde. Dat schatte dat de CO2-uitstoot in de VS in 2018 met 2,7 procent zou toenemen.

De koepel van het Amerikaanse parlementsgebouw in de achtergrond van de kolencentrale Capitol Power Plant in Washington DC.
EPA De koepel van het Amerikaanse parlementsgebouw in de achtergrond van de kolencentrale Capitol Power Plant in Washington DC.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas Miller

  Ik schat dat heel de klimaatproblematiek iets te maken heeft met grootschalige subsidies.....

 • Guido Backers

  Amerika ligt niet wakker van CO2. Benzine is er zo goedkoop, mede door de zeer vervuilende ontginning van schalieolie, dat men steeds maar grotere auto's koopt. Niemand wil nog een zuinige auto. Airco staat er typisch op 16 a 17° (jawel) terwijl het buiten 40° is. Het land van de oneindige verkwisting doet er nog een schep bovenop. Onze inspanningen om iets te doen zijn een druppel op een steeds heter wordende plaat.

 • jean petermans

  Gezien het beleid van Trump, is daar niks ongewoons aan.

 • Ferdinand Engelbeen

  De grootste CO2 uitstoot en de snelste stijger vorig jaar is China, naar schatting met 4,7% in 2018. Die zijn nu per hoofd van de bevolking al even hoog als het Europese gemiddelde, met grote verschillen tussen de steden en het platteland. Overigens normaal, gezien het energieverbruik toeneemt bij een betere economie en levensstandaard en de alternatieven onbetrouwbaar en/of onbetaalbaar zijn...

 • Paul De Mol

  Dat is goed nieuws voor de plantengroei. Die kan alleen maar wel varen bij een hogere CO2 gehalte.