Alweer een stapje dichter bij de maan: NASA stelt plannen voor nieuw ruimtestation voor

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft grootse plannen met de maan. Artemis, dochter van Zeus en tweelingzus van Apollo, “is de godin van de maan” en tevens ook de naam van het nieuwe programma van NASA. Het eerste onderdeel van het ambitieuze maanprogramma is de Lunar Gateway: een nieuw ruimtestation.

“We gaan naar de maan, om er te blijven", zo verkondigde NASA een tiental dagen geleden bij de voorstelling van het nieuwe “Artemis”-programma. Enkele dagen later lijken de plannen alweer een beetje concreter. In 2022 zal er alvast een testmodel van een nieuw ruimtestation gelanceerd worden. Dat vertelde NASA-baas Jim Bridenstine tijdens een persconferentie.  


ISS versus Lunar Gateway 
Het nieuwe ruimtestation zal in vele opzichten lijken op het internationale ruimtestation (ISS). Alleen zal de Lunar Gateway niet rond de aarde, maar wel rond de maan cirkelen. Daarbij zal het veel kleiner zijn dan het ISS. Nog een belangrijk onderscheid: terwijl astronauten ruim een jaar in het ISS kunnen verblijven, zal dat in de Lunar Gateway hooguit drie maanden mogelijk zijn. Doordat de Gateway maar zo groot zal zijn als een eenkamerflat zijn er minder voorzieningen dan in het ISS. Bovendien kunnen er in het ISS, dat groter is dan een huis met zes slaapkamers, grotere voorraden aangelegd worden. 

Het nieuwe ruimtestation zal in twee fases gebouwd worden. In een eerste fase zal de Lunar Gateway gebruikt worden om af te dalen naar de maan. In een tweede fase, die omstreeks 2028 gepland staat, wordt het ruimtestation omgetoverd tot een ruimte waar astronauten enige tijd kunnen verblijven. En zo zal het onderzoek naar de maan een tikkeltje geïntensifieerd worden.

(Lees verder onder de foto)

Race naar de maan

Jim Bridenstine maakte eerder al de naam van het programma bekend, alsook de datum waarop de Amerikaanse astronauten opnieuw op de maan willen landen. NASA mikte er in eerste instantie op om in 2028 weer een maanreis te maken, maar Trump wilde de datum vier jaar naar voren halen en kwam daarom met extra geld over de brug: maar liefst 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro). Er zijn immers andere (maan)kapers op de kust en de Amerikaanse president wil de eerste blijven. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Hofman

  Buzz "Lightyear" Aldrin is nog onder ons, Neil zit al tussen de sterren.

 • Michael Aerts

  Wacht eens worden de Amerikanen dan geen ongewenste immigranten. Hoog tijd dat de Aliens een muur bouwen en US laten betalen uiteraard.

 • Andy Marchal

  Was niet Buzz Aldrin maar wel Neil Armstrong die als eerste voet op de maan zette..

 • guido vermeyen

  Eigenlijk, de volgende stap: de maan naar hier brengen, bespaart veel brandstof en co2 vriendelijk...kunnen ze met zijn allen de grondstoffen ontginnen en verder om zeep helpen, toeristisch uitbaten, den mens verveelt zich zodanig dat ze het alsmaar verder gaan opzoeken.....natuurlijk een probleem(tje) de aantrekkingskracht verandert....maar daar zullen Anua en vrienden wel iets op vinden....als ze niet gaan betogen zijn.