Exclusief voor abonnees

Afvallen door te vasten: hoe werkt het en is het wel gezond? Diëtisten leggen uit

Christophe Deborsu dinsdagavond in Gert Late Night
VIER Christophe Deborsu dinsdagavond in Gert Late Night
Acht uur eten, daarna zestien uur vasten. Journalist Christophe Deborsu raakte er tijdens deze lockdown zo al tien kilogram mee kwijt. “Het is niet wetenschappelijk gestaafd, maar het gaat ongelofelijk goed”, vertelde hij dinsdagavond bij Gert Late Night. Intermittent fasting heet het dieet waar Deborsu zich aan waagt. Ook sp.a-voorzitter Connor Rousseau doet het, Pieter Loridon is fan en Louis Talpe viel al vastend af voor een rol. Maar hoe werkt het en is het wel gezond? Diëtisten leggen uit.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Vermeersch

  Voorkomen is beter dan dieet’en+bewegen, natuurlijk ook gezond eten.

 • bilal bruggen

  Vasten is zeker gezond en bewezen. Voor lichaam en geest. Dat je ook wat kg verliest is mooi meegenomen. Om vasten te omschrijven als dieet vind ik typisch voor deze tijd. Als het maar opbrengt, dat het eigenlijk een religieus gebruik is bij joden, christenen en moslims is dan even niet erg. Tja

 • Lauren Nolf

  Eva, IF is helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd op vlak van gezondheidsvoordelen. De meeste goeroes halen onderzoeken aan die uitgevoerd worden op muizen (waarbij HGH explosief stijgt etc etc). Qua onderzoek op mensen zijn er nog geen sluitende bewijzen dat het “gezonder is” dan een gewone levensstijl.

 • Tom Rons

  @Wendy Van Meel: Het wordt er niet bij gezegd, omdat dat ook niet het geval is... Gewichtsverlies door vocht gebeurt vooral omdat je je glycogeenvoorraad opgebruikt (of vocht vasthield omdat je te veel zout binnen nam bvb). Glucose wordt met water gebonden tot glycogeen in de spieren en lever. Als je te weinig koolhydraten binnen neemt, dan zal je lever glycogeen opgebruiken totdat die voorraad leeg is. En je spieren ook uiteindelijk. Dus: Voldoende koolhydraten, 'normaal' eten m.a.w...

 • Eddy Lissens

  IF kan je echt wel lang volhouden, zeker de 16/8. En na het vasten is de neiging echt niet groter om snoep in je mond te steken, integendeel. Je wordt je veel bewuster van je voedingskeuzes. Ik doe het al maanden. Geen tekorten en veel voordelen voor mijn gezondheid.