Aarde 'hacken' om opwarming terug te draaien, is geen sciencefiction. Maar kan zware gevolgen hebben

Thinkstock
Als we zelf prutsen aan de atmosfeer, zouden we de klimaatopwarming kunnen stoppen. Het is een controversieel idee maar geen sciencefiction. Al waarschuwen wetenschappers dat het wellicht veel te gevaarlijk is om in de praktijk te brengen. Dit is waarom.

De Aarde warmt op. En dat zal zo blijven doorgaan indien we er niet in slagen om de CO2-uitstoot voldoende terug te dringen. De gevolgen zullen voor iedereen voelbaar zijn onder de vorm van extreme weerfenomenen zoals langdurige droogte, hevige bosbranden en grote overstromingen.

Een drastische ingreep dringt zich op. We zouden dan zelf zwaveldeeltjes in de atmosfeer kunnen brengen. Vulkanen doen dit van nature maar uiteraard niet op commando. Enter geo-engineering.

Het gaat dan als het ware om het hacken van de Aarde waarbij men de atmosfeer op grootschalige wijze manipuleert. Dit kan door het creëren van grote zwavelwolken die de straling van de zon moeten reflecteren en zo een welgekomen afkoeling bewerkstelligen. Vliegtuigen moeten die deeltjes dan wel continu in de lucht brengen.  

Thinkstock

Dat is de theorie. In de praktijk zijn er nog vele hordes te nemen. Dergelijke vliegtuigen zijn bijvoorbeeld nog niet voorhanden en zouden nog moeten uitgevonden worden, zo weet  De Tijd . Ook de risico's zijn gigantisch. Onderzoekers luiden in een nieuwe studie - gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift 'Nature' - dan ook de alarmbel. Geo-engineering is te gevaarlijk. De impact op fauna en flora zou verwoestend kunnen zijn.

De wetenschappers simuleerden een situatie waarbij vijftig jaar lang zo'n 5 miljoen ton zwaveldeeltjes in de atmosfeer zouden worden gebracht. Het zou een graad afkoeling teweegbrengen, zo meldt de wetenschappelijke nieuwssite Scientias op basis van de studie. Dat lijkt op het eerste gezicht prima. Maar stel dat het project abrupt moet worden stopgezet omwille van diverse redenen (van technische, geopolitieke of financiële aard), dan dreigt een catastrofe. De opwarming van de Aarde zou dan 10 keer sneller gaan dan wanneer men helemaal geen geo-engineering had gedaan.

Bij een verstoord ecosysteem zullen dieren andere regio's moeten opzoeken om te kunnen overleven, maar daar zullen ze amper de tijd voor krijgen. Bovendien is het allerminst gegarandeerd dat hun nieuwe leefgebied voldoende voedsel herbergt. Planten kunnen zich al helemaal niet verplaatsen en zullen eveneens zwaar getroffen worden.

Het staat vast dat de CO2-uitstoot teruggedrongen moet worden. Over hoe we dat moeten bewerkstelligen, zijn de meningen verdeeld. Er zijn alvast nieuwe studies gepland om de positieve gevolgen maar ook de negatieve impact van geo-engineering in kaart te brengen.
36 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marco Maerten

  Tim joosen,u hebt het wel bij het rechte eind,maar bespaar u de moeite,blijkbaar halen bepaalde mensen alles uit de kast om hun medeverantwoordelijkheid voor opwarming af te schuiven op 'natuurlijke' fenomenen.Zonneactiviteit gaat al jaren naar beneden..aarde warmt toch verder op.Niets aan de hand voor de ontkenners...

 • Marlie Sarah

  Meent ge dit nu serieus? Niet voor handen? Ze doen dit al jaren in America, ze hebben er zelfs patenten op! En de gevolgen zijn geloof ik meer dan zichtbaar! De lucht hier ziet er ook al lang niet meer hetzelfde als 25 jaar geleden uit! Mensen zijn te druk bezig om op hun schermpje te staren in plaats van nog eens omhoog te kijken ! Wanneer wordt men eens wakker?

 • Ferdinand Engelbeen

  Tim Joosen, de cijfers zijn van het HadCRU4 (Hadley Center UK): 1910-1945: +10 ppmv CO2, +0.5ºC; 1946-1975: +15 ppmv CO2, -0,12ºC; 1976-2001: +35 ppmv CO2. +0,45ºC: 2001-2014: +30 ppmv CO2, +0,01ºC. 2015, 2016 en deels 2017 waren El Niño jaren, mag men niet meetellen. Einde 2017 waren de temperaturen al weer gezakt tot ongeveer die van 2001-2014. Waar is het verband tussen CO2 en temperatuur?

 • Robin van duyse

  Wat is de waarheid? De enige waarheid zit in jouw innerlijk al de rest is manipulatie en illussie

 • oswald billiet

  De weerbaarheid van de aarde geraakt op. Wij behandelen haar als een slavin. In de zee is er straks meer plastiek dan vis. Onze zuurstof wordt verdrongen door CO2. Dagelijks verdwijnen planten- en dierensoorten voor immer door giftige oorzaken. De mens werkt aan de eigen vernietiging en dat gaat in versneld tempo. Er komt versneld een tijd de mogelijkheden onomkeerbaar worden.Of is dit doemdenken de waarheid niet?