Aan koffie denken maakt je brein al wakkerder

Onderzoek wijst uit dat de gedachte aan koffie alleen al genoeg is om je hersenen alerter te maken.
Getty Images/Westend61 Onderzoek wijst uit dat de gedachte aan koffie alleen al genoeg is om je hersenen alerter te maken.
’s Ochtends een kop koffie drinken om tegen slaperigheid te vechten is niets nieuws. Maar nu blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Toronto dat de gedachte aan koffie alleen al genoeg is om je hersenen een opkikker te geven. 

“Koffie is een van de meest populaire dranken ter wereld. Mensen komen vaak genoeg onrechtstreeks met koffie in aanraking, of denken aan koffie, zonder het echt te drinken. In het onderzoek wilden we nagaan wat dat onbewust met je brein doet en of het hetzelfde effect kan geven als wanneer je echt koffie zou drinken”, zegt Sam Maglio, een van de professors die aan het onderzoek meewerkte.

De onderzoekers toonden de participanten prikkels die ofwel met koffie of met thee te maken hadden. Uit die studies bleek dat de participanten die aan koffie dachten, het gevoel hadden dat de tijd sneller ging en dat zij veel nauwkeuriger nadachten dan de participanten die aan thee dachten. “Dat betekent dat de gedachte aan koffie al een invloed heeft op hoe mensen informatie verwerken en keuzes maken.”

“Het effect is wel niet zo sterk in culturen waar koffie niet zo’n grote rol speelt, zoals bijvoorbeeld in Oosterse culturen. Wij associëren koffie met een firmabaas die naar een belangrijke vergadering stormt en een trippel espresso in de hand heeft. Dat is een verband tussen cafeïne drinken en alertheid die in andere culturen misschien niet bestaat.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hans Plas

    Aan koffie denken maakt mij wakker genoeg om koffie te zetten.

  • Bix Froefel

    Als je hier op hln eens het woord koffie opzoekt zie je een lijst van artikelen, waarvan de helft pro koffie zijn en de andere anti koffie. Zeg, moet er daarvoor zoveel geld naar die universiteiten? Hebben die werkelijk geen werk?