Aan deze vreemde ziekte leed de prehistorische man van Cro-Magnon

Zo zou Cro-Magnon 1 eruit gezien hebben.
AFP Zo zou Cro-Magnon 1 eruit gezien hebben.
150 jaar lang kenden we hem enkel van zijn schedel: de wereldberoemde 'man van Cro-Magnon'. Deze vroege moderne mens zwierf zo'n 28.000 jaar geleden in Zuid-Frankrijk, waar zijn skelet in 1868 in een grot werd teruggevonden. Wetenschappers zijn er nu in geslaagd zijn gezicht te reconstrueren, en wat blijkt: zijn gezicht stond vol (goedaardige) tumoren. 

'Cro-Magnon 1' zoals de man wetenschappelijk heel maakte deel uit van een groep vroege familieleden van de moderne homo sapiens, waar ook bij toe behoren. Zijn skelet werd in de negentiende eeuw bij Dordogne gevonden, en van zijn soort zijn ook de beroemde rotstekeningen van Lascaux en Altamira in Spanje. 

Om de 150ste verjaardag van de vondst te vieren, hebben wetenschappers zich de afgelopen tijd opnieuw in alle details van het skelet verdiept. De schedel van Cro-Magnon 1 ligt in het Musée de l'Homme in Parijs.

Forensisch antropoloog Philippe Charlier bestudeerde samen met zijn team het skelet met een microscanner. Wat ze zagen, haalden ze door databanken met medische gegevens. Daaruit is nu gebleken dat Cro-Magnon 1 aan neurofibromatose in het gezicht leed. Dat is een genetische ziekte waarbij goedaardige tumoren op het lichaam kunnen groeien. 

Volgens Charlier was op het voorhoofd duidelijk een restant van een letsel te zien "dat wijst op de aanwezigheid van een neurofibroom". Ook op het linkeroor groeide er waarschijnlijk een tumor.

Uiteindelijk konden de wetenschappers een realistische afdruk van Cro-Magnon 1 maken, met op zijn voorhoofd een groot gezwel. Op de rest van zijn gezicht zitten kleinere gezwellen verspreid. 

Cro-Magnon 1, hier rechts tentoongesteld.
AFP Cro-Magnon 1, hier rechts tentoongesteld.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jim choose

  Theo ik deel uw mening, de meesten laten zich alles wijsmaken

 • valere vermeulen

  dat kreeg hij van nucleair afval.. of aliens hebben hem bestraald.

 • Cletus Clint

  Theo, de serie "Bones" is fictie maar laat wel redelijk realistisch zien wat men wetenschappelijk allemaal kan afleiden uit wat beenderen.

 • Steve Wildemeersch

  Hahaha Theo, kom eens buiten en je zal zien dat alles geevolueerd is en dat er tegenwoordig heel veel bestaat waaruit ze letsels kunnen ontleden...

 • Jack Dereder

  Théo, als alleen waar was wat jij kon begrijpen, zaten we nu nog altijd in het stenen tijdperk...

Video