13-jarig meisje maakt goedkopere en veiligere versie van Elons Musks hyperloop

Impressie van hoe de hyperloop er volgens Elon Musk zou uitzien.
Elon Musk Impressie van hoe de hyperloop er volgens Elon Musk zou uitzien.
De Amerikaanse Caroline Crouchley behaalde een tweede plaats in de wetenschapswedstrijd voor jongeren ‘3M Young Scientist Challenge’. De 13-jarige leerling bedacht een efficiëntere manier om met de trein te reizen en liet zich voor haar ontwerp inspireren door de hyperloop van Tesla-topman Elon Musk. Ze maakte zelfs een veiligere en goedkopere (maar iets minder snelle) versie van het futuristische transportsysteem.

Zakenman Elon Musk kwam als eerste met het idee van een hyperloop, een soort trein die door een buis vliegt die bijna helemaal vacuüm is gezogen. Het idee is dat de trein door de lage luchtweerstand enorme snelheden kan bereiken. Naast Musk proberen nu ook andere bedrijven het supersnelle transportsysteem te ontwikkelen.

Het idee van Caroline Crouchley zou echter een goedkopere en veiligere transportoplossing kunnen bieden. Haar ontwerp kan op de bestaande treininfrastructuur gebouwd worden, waardoor een grote bouwkost vermeden kan worden. Ook is haar idee veiliger voor de passagiers. In plaats van ze door een buis te laten reizen die vacuüm is gezogen, wil ze een aparte vacuümbuis naast de trein installeren. Deze zorgt voor de aandrijving van de trein. Mocht het vacuümsysteem falen, dan zijn de passagiers veilig. In theorie zou haar ontwerp niet zo snel zijn als de hyperloop, maar het kan nog steeds de reistijd van normale treinen halveren.

“Toen ik over de hyperloop van Elon Musk hoorde, was ik er meteen door gefascineerd omdat ik van snelheid hou”, zegt Crouchley. “Maar het leek me ook gevaarlijk voor de passagiers.” Heel wat experten beoordeelden de hyperloop als niet haalbaar, maar toch hoopt Crouchley dat het idee met succes zal worden uitgewerkt. Ze ziet haar design als een opstapje. “Ik ben een grote fan van de hyperloop, maar voor nu is mijn ontwerp praktischer en goedkoper om te realiseren.”

Tegen 2029 zou een hyperlooptrein, gebouwd door het bedrijf ‘Virgin Hyperloop One’ van Ricard Branson, passagiers door India moeten vervoeren. Het transportsysteem zou het mogelijk moeten maken om van de stad Pune in 25 minuten naar de luchthaven in Mumbai te reizen. Dat betekent een tijdsbesparing van circa drie uur. 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Er is altijd voldoende plaats als de vacuümbuis boven de trein gebouwd wordt. Die elektrische bedrading voor de trein is dan immers niet meer nodig.

 • Gino Denil

  De verbinding tussen trein en aandrijving is magnetisch. En de combinatie van beide levert winst op. Samen minder luchtweerstand.

 • Thomas Decock

  Video is niet van hyperloop maar van boring company.. Video past hier totaal niet! 2 totaal verschillende dingen!

 • Gijs Graaf

  Het idee van de hyperloop lijkt meer op die van de maglev trein. De vacuum buis zorgt alleen voor een sterk verminderde luchtweerstand. Hierdoor kunnen enorme snelheden met weinig energie verlies bereikt worden. Dit idee is leuk en knap dat het bedacht is door een 13 jarige maar het mist het doel een beetje. Dit is een enorm ingewikkelde aandrijving en geeft veel technische problemen: hoe drijf je meerdere treinen met een verschillende snelheden aan en hoe verbind je de trein aan de aandrijvig

 • Daniel Corstjens

  Wat maakt het uit die buis? Uw trein blijft toch de luchtweerstand ondervinden! Ze verplaatst gewoon de aandrijving!