Exclusief voor abonnees

‘Onmogelijk’ zwart gat stelt astronomen voor raadsel

Een ‘artist impression’ van het zwarte gat.
Jingchuan Yu / Beijing Planetarium Een ‘artist impression’ van het zwarte gat.
Sterrenkundigen hebben een zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan. Het is 68 keer zo zwaar als de zon, en dat is veel te zwaar. Als het resultaat klopt, zijn de ideeën over het ontstaan van zwarte gaten aan herziening toe.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joan vliegen

  Ik vind het hilarisch dat iemand ook maar denkt te weten wat een zwart gat precies is , en al helemaal als men zegt 68keer zwaarder als de zon? Alsof een of de zon een stabiel meetbaar gewicht heeft dat je kan vergelijken met een onbekend verschijnsel als een zwart gat...Alles en iedereen veranderd door tijd en ruimte. Alles. Zelfs tijd en ruimte.

 • Ronny Ooms

  moet het niet te licht zijn als te zwaar?

 • Nick Lersberghe

  @Peter Janssens Dat is ook maar logisch. Tot nu toe voldeed alles aan het voorgestelde model. Wanneer je data hebt dat niet in het model past, moet je het model aanpassen. Dat is de basis van de wetenschap. Dat is geen zwakte, dat is net de sterkte. Zo leer je bij. Het ontstaan van het atoommodel verliep ook zo. Elke keer er nieuwe data kwam, werd het bijgewerkt.

 • Peter Janssens

  Het zwarte gat is niet onmogelijk, de wetenschap schiet te kort. Als die hooggeleerden eens zouden beginnen met het uitgangspunt 'we weten het niet' in plaats van de gebruikelijke arrogantie, dan hadden we misschien al veel verder gestaan.

 • eveline jedwab

  en alle gangbare theorieën zullen ooit moeten herzien worden want het zijn veronderstellingen die niet in praktijk kunnen getest worden.