Exclusief voor abonnees

“Jezus was geen Jood maar een Griek”

Omstreden docu stelt dat ‘zoon van God’ Apollonius van Tyana was

Links Jezus van Nazareth, rechts Apollonius van Tyana. Wie is de echte ‘zoon van God’?
Getty, wikicommons Links Jezus van Nazareth, rechts Apollonius van Tyana. Wie is de echte ‘zoon van God’?
Hij liep baarvoets, had lang haar, predikte de naastenliefde, verrichtte mirakelen en had een ruime schare volgelingen. Wie is het? Nee, niet Jezus Christus, maar Apollonius van Tyana. Geen Jood maar een Griek. Althans volgens de veelbesproken Amazon Prime-documentaire ‘Bible Conspiracies’ is de filosoof Apollonius en niet Jezus de ‘zoon van God’ die in het Nieuwe Testament de Bijbel komt binnengeschreden. “Alweer een hypothese die niet historisch gestaafd kan worden, een uiting van het romantische verlangen om het raadsel rond Jezus Christus te ontrafelen”, reageert kerkjurist Rik Torfs. En toch.

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Zet 20 mensen op een rij en laat de eerste een verhaal vertellen aan de tweede, laat de tweede het doorvertellen aan de derde, en zo verder. Laat de twintigste persoon het verhaal luidop vertellen en hoor wat er nog overschiet van het originele verhaal. Tel daarbij dat de kerk een groot deel van de tekst naar zijn hand gezet heeft, of zeker de interpretatie van de tekst, en je kan spreken over een sprookjesboek.

 • Vladimir De Leeuw

  Wonderen bestaan wel nog, neem dat van Lanciano en van Buenos Aires. Wetenschappelijk onderzocht, dikke bundels wetenschappelijke literatuur over geschreven, maar geen "logische" verklaring. En nog steeds te aanschouwen, ga er eens langs. Verder, er heeft nooit iemand, die Jezus kende, een portret gemaakt van hem. Dus, alle "portretten" zijn eigen ideeën van hoe Jezus eruit zou gezien hebben.

 • David Lievens

  Joris Peeters, sorry maar je bent fout over de hele lijn. Nooit is er een historische tekst over Jezus gevonden. Enkele vervalsingen werden bewezen. Zijn apostelen schreven de bijbel niet, de kerk schreef de bijbel. De apostelen waren al 30 of ouder in het bijbelverhaal. Ze zouden dan veel ouder dan 100 geworden zijn want de bijbel werd een paar 100j later geschreven.

 • Robert Van Garderen

  Snap die toewijding niet om een sprookje te verklaren.

 • louis pippers

  Is een verzinsel van de katholieken heeft nooit bestaan en zijn bestaan is ook nooit bewezen