"Homo erectus stierf uit omdat hij lui en conservatief was"

Waarschijnlijk een schedel van een homo erectus, opgegraven in de buurt van Dmanisi in Georgië.
REUTERS Waarschijnlijk een schedel van een homo erectus, opgegraven in de buurt van Dmanisi in Georgië.
De homo erectus staat bekend als de eerste mensensoort die net als wij volledig rechtop liep, ging jagen en vuur gebruikte. Desondanks stierf hij naar schatting 500.000 jaar geleden uit. Archeologen vermoeden dat het kwam omdat hij de weg van de minste weerstand koos en weinig initiatief toonde. 

Het einde van deze rechtopstaande mensensoort is des te verrassend wanneer je bedenkt dat ze ook stenen werktuigen hadden. Daar wringt echter het schoentje. Archeologen hebben op basis van opgravingen in het centrum van Saoedi-Arabië, een van de plaatsen waar de vroege mensensoort leefde, vastgesteld dat de werktuigen niet van de beste kwaliteit waren en vooral van minderwaardig gesteente waren gemaakt. 

"Het lijkt erop dat ze niet echt hun best deden", zegt een van de onderzoekers, Ceri Shipton van de Australische Nationale Universiteit (ANU). In de buurt van waar de overblijfselen werden gevonden bevond zich namelijk een rots op een heuvel waaruit ze het perfecte materiaal hadden kunnen beitelen. Van dat gesteende hadden ze hoogwaardige werktuigen kunnen maken. "In plaats van dat eindje bergop te lopen hebben ze gewoon genomen wat vanzelf naar beneden rolde", zegt Shipton. Op de heuvel waar de rots uitstak is er geen enkel spoor van de vroege mens. 

In tegenstelling tot de Neanderthaler en vroege vertegenwoordigers van de homo sapiens die veel moeite deden om aan kwalitatief gesteente te verzamelen, moet de homo erectus hebben gedacht: "Waarom moeite doen als we toch al iets hebben?"

Conservatief

De archeologen zijn niet mild voor de soort in hun conclusies. Naast lui worden ze ook conservatief genoemd. Het team stelde vast dat de homo erectus amper in staat was zich aan veranderende leefomstandigheden aan te passen. Sedimentstalen tonen dat de vroege mensensoort hun werktuigen en rustplaatsen niet wisselden, ook niet wanneer hun omgeving drastisch veranderde. "Er was überhaupt geen vooruitgang", zegt Shipton. 

Onzeker blijft wel of de homo erectus daadwerkelijk te lui was om zijn gewoonten aan te passen of dat gewoon niet kon: het hersenvolume van de homo erectus is beduidend kleiner dan dat van de moderne mens. 

Of het nu uit luiheid was of uit onwetendheid: de veranderende leefomstandigheden betekenden het einde van de homo erectus.

Homo erectus

De eerste fossielen van de homo erectus werden in 1991 ontdekt in Georgië en stammen van bijna twee miljoen jaar geleden. De homo erectus geldt als de eerste hominide die kenmerken van de moderne mens heeft. De exacte stamboom blijft omstreden. Sommige experten maken een onderscheid tussen een Aziatische homo erectus en een Afrikaans-Europese homo ergaster. Vermoedelijk zijn de twee soorten toch een en dezelfde. Ook bestaat er onduidelijkheid over wanneer de laatste vertegenwoordiger van de homo erectus uitstierf: de schattingen gaan van 50.000 jaar geleden tot 550.0000 jaar geleden. 
46 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Jets

  Want de Home Erectus had het verstand om het verschil te kennen tussen kwalitatief gesteente en rommel....

 • Lisette Theunis

  99,999999% van het mensdom is vandaag de dag nog steeds niet in staat om een beetje vooruit te denken. De mens wordt hoofdzakelijk gedreven door zijn ego en enorme hebzucht. Kijk naar de vervuiling van de aarde en de roofbouw op plant en dier. We leven op een onbetaalbare berg van schulden. We kunnen niet leven zonder elke dag ergens oorlog te voeren; het zit nml.in onze genen.

 • Peter Gijselaar

  Ik kom er anders elke dag vele tegen hier.

 • Karel Tichmann

  Het is onmogelijk om het weer te voorspellen, van de komende twee dagen. Maar ze weten precies, wat er toen 500.000+ jaar geleden gebeurde. Het woord Nep-News komt naar boven gekropen.

 • Eida Lam

  Dat is dan een mentaliteit die het heeft overleefd in het meerendeel van Afrika.