"Een woeste sterrencrèche vol geboorte en vernietiging": NASA viert jarige Hubble met verbluffende beelden van Lagoon Nebula

De Lagoonnevel ligt 4.000 lichtjaren van onze planeet.
AFP De Lagoonnevel ligt 4.000 lichtjaren van onze planeet.
Ooit al van de Lagoonnevel gehoord? Het is een gebied in onze Melkweg in sterrenbeeld boogschutter waarvan de NASA nu wonderlijke beelden vrijgeeft. Dat gebeurt naar aanleiding van de 28ste verjaardag van ruimtetelescoop Hubble, die de natuurpracht vastlegde.

De eerste video neemt kijkers mee in het hart van de gigantische en kleurrijke nevel, een slordige 4.000 lichtjaren weg van de Aarde. "Een woeste sterrencrèche vol geboorte en vernietiging", zo klinkt dat bij de NASA.

In het hart van de ruimtenevel ligt een massieve 'jonge' ster, de miljoen jaren oude Hershel 36. "Die schijnt 200.000 keer helderder en is acht maal heter dan onze zon", luidt het. "De ster hult het gebied in ultraviolette straling en winden die een explosief, golvend fantasielandschap uitkerven van ribbels, holtes en bergen van gas en stof."

Infrarood

Een tweede video gaat over in een infrarode versie die de gigantische hoeveelheid sterren toont achter het gas en stof.

Denkbeeldige vlucht

De NASA gebruikt de beelden ook in een video die een vlucht doorheen de Lagoonnevel simuleert.

28 jaar

De Hubbleruimtetelesoop werd gelanceerd op 24 april 1990 met ruimteveer Discovery, een gezamenlijk project van de NASA en het Europese ruimevaartagentschap ESA. Een keer per jaar onderbreekt de telescoop, die rond de Aarde draait, zijn normale observatieopdrachten om gedetailleerde beelden te schieten van een specifiek punt in de kosmos.

"De Hubble heeft ons een nieuw beeld van het universum bezorgd en heeft 28 jaar lang alle verwachtingen ingelost en overtroffen", melden NASA en ESA. De telescoop heeft "een revolutie ontketend in bijna elk gebied van astronomische observatie".
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Romain Nolf

    Prachtig !