"De meest mysterieuze ster in het heelal" blijft onderzoekers bezighouden

De ster KIC 8462852, ook Tabby's Star genoemd.
REUTERS De ster KIC 8462852, ook Tabby's Star genoemd.
Meer dan 1.000 lichtjaren van ons verwijderd, is er een ster die astronomen al sinds de ontdekking ervan met verstomming slaat. De KIC 8462852 - ook wel 'Tabby’s Ster' genaamd - is 50% groter dan onze zon en 1.000 graden warmer. Maar de ster gedraagt zich vreemd: om onduidelijke reden en op onbepaalde tijdstippen wordt ze donker, om kort nadien weer op te lichten. 

Tabby’s Ster dankt haar bijnaam aan Tabetha Boyajian, een assistent-professor van de universiteit van Louisiana. Boyajian onderzoekt de activiteit van de ster sinds 2015, samen met collega Jason Wright. Het team van Boyajian en Wright heeft gisteren een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke blad 'Astrophysical Journal Letters' over de laatste nieuwtjes in hun onderzoek naar de mysterieuze ster. 

Tabby’s Ster is anders dan gelijkaardige sterren: ze licht op en dooft uit op vreemde en onvoorspelbare momenten. Soms is de ster voor een paar dagen of een week helemaal donker. En terwijl de ster geklasseerd staat als een F-ster (dat zijn sterren die gekenmerkt worden door hun warmte en wit-gele kleur die ze afgeven, F-sterren zouden normaal gezien hun lichtsterkte niet mogen verliezen) is de Tabby de laatste honderd jaar juist minder helder geworden.

Zicht geblokkeerd? 

De meeste logische verklaring is volgens astronomen dan ook dat iets het zicht op de ster blokkeert. Sommige collega's van Boyajian denken aan andere planeten of zelfs activiteiten van aliens. Maar Boyajian legt beide ideeën naast zich neer. "Volgens de data die afkomstig zijn van satelliet Kepler, is de helderheid van de ster over de jaren heen met 22% verminderd. Als een groep planeten het zicht op de ster zou belemmeren, dan zouden dat meer dan 50 planeten moeten zijn die allemaal perfect in een lijn 'marcheren' voor de ster om zo die diepe duik in de helderheid te kunnen verklaren." Ook ufo's ziet Boyajian niet als antwoord op het vreemde gedrag van ster KIC 8462852.

Las Cumbres Observatory

De data die Kepler eerst had verzameld, waren echter niet voldoende om alle theorieën over de mysterieuze ster te weerleggen. Het team van Boyajian en Wright moest meer en langer kunnen observeren en dat liefst in het Las Cumbres Observatory in Californië. Want dat is het enige gerobotiseerde telescopennetwerk in de wereld dat continu observaties uitvoert. "Eenentwintig telescopen op acht plekken in de wereld werken samen als één instrument", aldus het observatorium. 

De astronomen zijn in maart 2016 begonnen met hun observatie van de ster . Met de data van Las Cumbres krijgt het team ook voor het eerst live informatie over de ster. Dat terwijl ze voordien hun onderzoek moesten voeren door te kijken naar data van twee jaar oud. 

Stof

De voorbije zes maanden hebben de astronomen een 'familie' van verschillende 'duiken' of dieptepunten in de helderheid geobserveerd. "Stof is mogelijk de reden dat de ster aan- en uitgaat", zegt Boyajian. "In het heelal is er overal stof, dus astronomen herkennen de structuur ervan. Stof verklaart het best van al de ongewone activiteiten van de ster."

"Wat er ook tussen ons en de ster staat, het is alvast niet ondoorzichtig. Wat wel het geval zou zijn moest het over planeten, of zelf ufo’s, gaan." Het is dan wel geen ufo of "alien-bouwwerk", het is alleszins erg interessant en spannend voor de wetenschappers. Het team van Boyajian en Wright blijft met veel vragen zitten. "Hoe is het stof geproduceerd? Waarom hangt het rond de ster? Is het iets waar astronomen zelfs nog niet zijn opgekomen?", vraagt Boyajian zich af. "Meer observaties over een lange periode zullen meer antwoorden bieden."
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Donald Deblaere

  Met de wedde van "voetballers" kunnen ze ook heel wat armen gelukkig maken en met moet er niet eens wetenschapper voor zijn. Kunnen tegen een balleke stampen is genoeg. Maar dit zal voor sommigen veel interessanter zijn. Gelukkig zijn er wetenschappers, anders zaten sommigen hier niet te zeveren op hun PC maar zaten we nog in de bomen.

 • jaak baens

  doet af en toe de ogen dicht als hij ziet wat hier allemaal gebeurt zoals politiekers haha

 • Frankie Van Damme

  Met de wedde van die "wetenschappers" kon men heel wat armen gelukkig maken...

 • Kenny Smets

  Steeds weer ergens een kleine vermelding naar aliens en ufo’s. Willen ze de bevolking voorbereiden op een groten onthulling?

 • Jarne Van Pelt

  Ik begrijp ook niet waarom aan zoiets onnuttig zoveel geld wordt gespendeerd. Een ster op 1000 lichtjaren, welke mogelijkheden gaat dat in godsnaam opleveren voor de mensheid, behalve dan het ego strelen van 2 wetenschappers?