"De aarde die plat is? Door het internet nemen gekke ideeën toe”

De aarde die plat is? "Mensen die vroeger geen contact hadden, vinden elkaar. Zo ontstaan kleine netwerkjes", oordeelt Paul De Belder.
Shutterstock De aarde die plat is? "Mensen die vroeger geen contact hadden, vinden elkaar. Zo ontstaan kleine netwerkjes", oordeelt Paul De Belder.
Het aantal mensen met gekke ideeën, zoals de platte aarde, neemt toe. Dat vindt voorzitter Paul De Belder van de wetenschappelijk-kritische vereniging SKEPP. "Door het internet is de promotie van ideeën zeer democratisch geworden. Mensen die vroeger geen contact hadden, vinden elkaar. Zo ontstaan kleine netwerkjes."

In Gent verzamelen dit weekend zowat 100 Europese leden van sceptische organisaties voor een tweejaarlijkse bijeenkomst. Dit jaar wordt die georganiseerd door SKEPP (Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale). Ze blikken terug op de voorbije dertig jaar sceptisch activisme. 

Het internet heeft een sterke invloed gehad op de manier van denken en wat het publiek gelooft. Maar het heeft voor de wetenschappelijke en sceptische wereld ook een positieve kant. Ook voor sceptici is het gemakkelijker om hun ideeën te delen. 

"Het is alleszins duidelijk dat de mens vandaag op zoek is naar nieuwe verhalen en zingeving. Ze gaan daarbij sommige dingen meer geloven dan de wetenschap rechtvaardigt. Daar moeten we aan blijven werken."

Een traditioneel thema bij sceptische verenigingen is de strijd tegen alternatieve geneeskunde. Een reeks experten spreekt op het congres ook over kwakzalverij, het paranormale en oplichters. "Zo leren we waar het fout gaat bij het denken in onze maatschappij en wat we kunnen doen om wetenschappelijk gefundeerd denken aan te moedigen”, besluit De Belder.




12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pieter De Koninck

  Als de aarde plat is moet elk ander hemellichaam ook plat zijn Enkel de aarde die plat is, is zowat het meest idiote dat de ronde doet

 • Jan Rodrigus

  wij zitten gewoon in een matrix gesimuleerd computer spelletje. er is helemaal geen aarde

 • Nick Lersberghe

  @Gino Denil Er zijn heel veel weerleggingen. Er is geen reden waarom er nacht is bij een platte Aarde. Er zou continu licht moeten zijn overal. Een eclips is onmogelijk. Vliegen van Zuid-Amerika zou veel langer moeten duren dan Noord-Amerika naar Japan. Er is geen kracht die ons op de grond houdt. Er is geen enkel model dat nog maar dicht komt bij coherentie.

 • Gino Denil

  De eenvoudigste weerlegging van de aarde als platte schijf is de sterrenhemel. Die zou er op het noordelijke halfrond en het zuidelijke halfrond dan hetzelfde moeten uit zien.

 • Louis Smeekens

  Gin Denil, het gaat in deze om de stringtheory. Deze stelt dat de strings, uit de kwantumfysica digitale informatie blijkt te bevatten. Ooit in 1974 kwam een wetensschapsjournalist hiermee op de proppen waarbij bijna elke aanwezige wetenschapper al proesten hun lach moesten inhouden. Vandaag zijn er al heel wat meer wetenschappers die deze theorie onderzoeken serieuzer omtrent het feit dat alles wat we zien, alle materie, mogelijks enkel te bestaan uit digitale informatie. Maw, alles is hologram